latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:34 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Трнинић: ЕБРД спреман за подршку изградњи коридора "Пет це" кроз Српску

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ изразила спремност да са 70 милиона евра кредитира изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Српску.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Трнинић је нагласио да је ријеч о шест километара ауто-пута од петље Јоховац до Руданке.

"Једини проблем је што није испуњен најважнији услов за овај кредит, а то је усвајање сета закона о акцизама. Није спорно да се потпише уговор али ефективност кредитних средстава не би била могућа док се не усвоје ови закони", рекао је Трнинић новинарима у Бањалуци.

Он је након разговора са директором "Аутопутева Републике Српске" Душаном Топићем истакао да је ЕБРД показао интерес и за неке друге инфраструктурне пројекте у Српској, као што је изградња дионице Фоча-Шћепан поље и повезивање са међудржавним мостом, те изградња друге фазе Коридора "Пет це".

Коментаришући најаве Турске о помоћи изградњи ауто-пута Сарајево-Београд, Трнинић је рекао да постоје три правца која треба да повежу Коридор "Пет це" са Коридором "Десет".

"То је већ експлоатисана рута три, која повезује Источно Сарајево, Пале, Рогатицу и Вишеград до Србије, као брзи пут. Друга рута је веза са Коридором `Пет це" од Вукосавља преко Брчког и Бијељине и рута девет а, која подразумијева ауто-пут између Добоја, Тузле и Зворника до Лознице", објаснио је Трнинић.

Он је нагласио и да изградња моста на Сави нема везе са законом о акцизама, већ да је то посебан процес који тече добром динамиком, те да би све неопходне процедуре требало да буду завршене на прољеће.

Директор "Аутопутева" Душан Топић нагласио је да су сљедећи кораци на пројекту прве фазе Коридора "Пет це" то да Влада Српске и Народна скупштина одобре кредитни споразум са ЕБРД-ом, као и Парламентарна скупштина БиХ, те експропријација земљишта које је у току и припрема тендерске документације.

"Планирамо да у току јесени распишемо тендер за извођача радова и надзорни орган, како би тај посао завршили до прољећа. Уколико се до тада ријеши питање закона о акцизама, почели би радови", навео је Топић.

Он је подсјетио да су од 1. јуна 2009. године када је основано предузеће "Аутопутеви Српске", до 30. септембра ове године, уговорени пројекти у вриједности 892 милиона КМ, док је тренутно стање дуга 747 милиона КМ.

"У истом периоду по основу акциза прикупљена су и нама дозначена 402 милиона КМ и комплетан износ намјенски је потрошен за изградњу ауто-путева", нагласио је Топић.

Он је додао да је "Аутопутевима Српске" ових дана уплаћено 460.000 евра, као дио накнада из продаје стечајне масе словеначког предузећа "ЦПМ", с којим је прије седам година потписан, а затим раскинут уговор за концесију ауто-пута Бањалука-Добој и за који је "Аутопутевима" од стечајног управника признато потраживање од 7,6 милиона евра.

Извор: СРНА