latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:10 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Адвокати генерала Младића пријете тужбом

Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића упутила је нови хитан захтјев да јој се достави свеобухватан медицински досје о лијечењу оптуженог, пријетећи да ако то не буде урађено, да ће поднијети тужбу за непоштивање суда.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић у поднеску Хашком суду су навели да Трибуналов секретаријат и притворска јединица "одбијају да сарађују с одбраном".

"Постало је јасно да је медицинско особље притворске јединице неспремно или неспособно да пружи здравствену његу потребну да се заштити и очува живот притвореника попут Младића. Потребна је хитна реакција", наводи се у поднеску.

Према Младићевим адвокатима, Уред регистара "лажно" наводи да је одбрана први пут тражила све налазе крајем аугуста. Како наводе браниоци, то је урађено још у јануару ове године. Секретаријат Трибунала саопштио је прошле седмице да је, насупрот тврдњама одбране, оптуженом доставио цјелокупну медицинску документацију о Младићевој болести и лијечењу којем је подвргнут у судском притвору и болницама у Хагу.

"Одбрана понавља да је можда једини поштени и фер начин да се ово питање ријеши транспарентно и без контраверзе да Предсједник Трибунала скине имунитет са суда и дозволи грађанску тужбу за медицински немар пред другим судом или институцијом, обзиром да Секретаријат и притворска јединица не желе да се баве овим питањем. Ово би требало урадити прије него Младић умре због немара особа које је суд упослио да брину о здравственом стању притвореника", сматрају адвокати.

Одбрана је недавно тражила да Младић буде пуштен на привремену слободу у Русију, тврдећи да је у Хагу лијечен на неадекватан начин. Судско вијеће тај захтјев је одбило, закључујући да је Младић у Хагу лијечен на исправан начин и у складу с медицинским стандардима. Главни разлог за одбијање било је увјерење судија да није сигурно да би се Младић вратио са привремене слободу, упркос гаранцијама руских власти, будући да је до хапшења 16 година био у бјекству. Браниоци су, ових дана, наговијестили да ће ускоро затражити да Младић буде пуштен на лијечење у Србију, будући да су од власти у Београду затражили и добили државну гаранцију за привремено ослобађање.

Генерал Младић у притвору очекује пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. Према ранијим најавама званичника Трибунала, првостепена пресуда ће бити изречена у новембру ове године.

Извор: Независне новине