latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:22 | Аутор: РТРС

Земљиште под закуп за 52 пољопривредника у Шамцу

На подручју општине Шамац 52 пољопривредника испунила су услове из јавног позива о давању под закуп земљишта у својини Републике Српске, изјавио је потпредсједник општинског Савјета за пољопривреду Стојан Маринковић.
Шамац - производња јагода - Фото: РТРС
Шамац - производња јагодаФото: РТРС


Маринковић каже да је одређени број апликаната већ добио сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а остали ће је добити ускоро, након чега ће са њима бити потписани уговори.

Он је истакао да ће општина, давањем земљишта под закуп, остварити одређена средства и имати евиденцију о величини површина и културама које су засијане.

"Регистровани пољопривредни произвођачи који су добили земљиште под закуп могу се евидентирати за добијање субвенција од Министарства пољопривреде, чиме ће значајно појефтинити производњу и довести своје приозводе у конкурентан положај", рекао је Маринковић.

Предсједник Савјета за пољопривреду Светозар Евђић навео је да је по овом јавном позиву у процес ушло 712 хектара земљишта у својини Српске, те напоменуо да на овом подручју има још 150 хектара, који по посебном програму иду на лицитацију.

"Мислим да ћемо до половине сљедеће године окончати овај процес давања под закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске. С поносом могу рећи да ћемо бити општина која ће више од 50 одсто површине дати у закуп регистрованим пољопривредним газдинствима, а нешто мање од 50 одсто биће под концесијама, што је врло повољан однос, имајући у виду стање у другим јединицама локалне самоуправе", додао је Евђић.

Извор: Срна