latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:17 | Аутор: РТРС

У Бриселу изложба о Иви Андрићу

У Мисији Србије у Бриселу 18. октобра биће отворена изложба "Иво Андрић писац и/или дипломата", у организацији Музеја града Београда.
Иво Андрић - Фото: РТРС
Иво АндрићФото: РТРС


Изложбом посвећеној Андрићу, чији је аутор музејски савјетник Татјана Корићанац, биће обиљежено 125 година од рођења српског нобеловца.

Изложба представља српског нобеловца који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као представник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потом и Краљевине Југославије, саопштено је из Музеја града Београда.

Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, преко Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја дјела.

На 20 изложбених паноа представљени су Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, фотографије приватног живота, докумената и личних предмета.

Музеј града Београда од 1976. године брине о Легату и Спомен-музеју Иве Андрића.

Изложба посвећена Иви Андрићу, дипломати међуратне Југославије, током неколико посљедњих година имала је бројна гостовања у региону и иностранству.

До сада је та изложба била постављена у Травнику, Сарајеву, Подгорици, Ријеци, УН у Женеви, Министарству културе Словачке, Националној библиотеци у Лондону, Културном центру Србије у Паризу, Хумболтовом универзитету у Берлину.

Изложбу су могли да гледају и посјетиоци у Националној библиотеци у Атини, Централној библиотеци у Мадриду, Музеју књижевности у Букурешту, на сајмовима књига у Минхену, Франкфурту, Лајпцигу и Солуну, у Будимпешти, Темишвару, Кошицама.

За свако од тих гостовања изложбена поставка и пратећи каталог превођени су на језик земље домаћина.

Извор: Срна