latinica  ћирилица
10/10/2017 |  19:32 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Земан: Руси да плате Крим, то је готово, а случај Косова...

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио у Савјету Европе да је руска анексија Крима свршен чин, а да је у случају Косова примјењен принцип двоструких аршина.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

Говорећи о Русији и Кирму, Земан је предложио да Русија Украјини за изгубљено полуострво исплати одштету, било новчану било у сировинама.

Чешки предсједник је током дебате након свог говора на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе истакао да је руска анексија Крима свршен чин и цитирао мишљење бившег њемачког предсејдника Јоахима Гаука да би враћање Крима Украјини изазвало европски рат.

Директни разговори Русије и Украјине би могли да воде до исплате компензација Украјини за изгубљени Крим, било новчане, било у сировинама, предложио је Земан, нагласивши међутим, да је то само његово лично мишљење.

Земан је поводом Крима поменуо поново отцјепљење Косова чију независност је дио међународне заједнице признао и упозорио да је то очигледан примјер примјене двоструких аршина, будући да је Запад независност Косова признао, а отцјепљење Крима није, јавља чешки радио.

Извор: Б92