latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:14 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Бандић вратио бисту Иве Лоле Рибара

У парку у загребачком насељу Чрномерец данас је поново постављена биста народног хероја Иве Лоле Рибара која је била уклоњена током протеклог рата.

Градоначелник Загреба Милан Бадић рекао је да ово не сматра никаквим историјским догађајем, већ само исправљањем глупости која је учињена.

Бандић каже да свака цивилизована земља која није извукла поуке из ближе и даље историје, мора поновно ту историју проживјети, што он не жели да ради, преносе хрватски медији.

"Иво Лола Рибар је један од највећих хероја Другог свјетског рата. Да није било Другог свјетског антифашистичког рата, ми Хрватску данас не би могли имати", рекао је Бандић.

Он је навео да ће Град Загреб са Владом Хрватске учествовати у обнови "Каменог цвијета" у Јесеновцу, за шта су добили сагласност од Ксеније Богдановић, ћерке аутора тог споменика архитекте Богдана Богдановића.

На данашњој сједници Одбора за именовање насеља, улица и тргова загребачке Градске скупштине, предсједник Одбора Златко Хасанбеговић је враћање бисте Иве Лоле Рибара назвао узурпаторским потезом Бандића.

Он каже да Градска скупштина о томе није расправљала, те да је ријеч о Бандићевом насилничком и самовољном потезу који ће идућих дана бити предмет правне и политичке расправе.

Извор: СРНА