latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:01 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Како ће ЕУ гледати на економска улагања Турске у Србију? (ВИДЕО)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у званичну посјету Србији, и довео 175 турских привредника, који желе да улажу у Србију. Министри двије владе потписали су споразуме о привредној сарадњи којим се, између осталог, предвиђа и градња крака "Турског тока", али и учешће Турске у изградњи ауто-пута Београд – Сарајево.
Ердоган и Вучић - Фото: СРНА
Ердоган и ВучићФото: СРНА

Потписивањем 12 споразума, Турска и Србија започеле су, чини се, нову еру у односима и потврдиле да, како је то истакао предсједник Србије, више није 1389. него 2017. Предсједници су један другог назвалии пријатељем, а Ердоганов став је чак да су Турска и Србија кључне земље на Балкану.

"Нећемо гледати ко шта говори и шта се коментарише. Послије једног тешког периода смо дошли ту гдје смо сада. Желимо да са Србијом, али и са читавим Балканом, направимо велике кораке како би се ријешили сви проблеми. Зато је потребно и да се између Сарајева и Београда што прије направи ауто-пут", рекао је Ердоган.

Споразумом о слободној трговини, предвиђен је бесцарински извоз говеђег меса и сунцокретовог уља у Турску, обим размјене биће повећан са 800 милиона на милијарду долара. Споразум о инфраструтури предвиђа укључење Турске у градњу ауто-пута ка Сарајеву и снабдијевање Србије гасом кроз будући `Турски ток`. Турски привредници у Србију су до сада уложили 110 милиона долара, а од оних који су дошли са Ердоганом, очекује се нови талас инвестиција.

"Потписаћемо Меморандум са турском компанијом `Таип` која ће инвестирати у Краљеву. Чекали смо, а пошто смо били недовољно брижни, успјели смо да уништимо готово све фабрике грађене прије 40 година... Данас смо успјели да замолимо тако да турски инвеститор долази у Краљево, гдје ће запослити 2.500 радника", нагласио је предсједник Србије Александар Вучић.

Два лидера разговарала су и о потреби поштовања Дејтона у БиХ и имепративу добрих односа Срба и Бошњака. Мост спајања је Нови Пазар, каже Ердоган.

"Желим да кажем и овдје да никада нећу бити уз национализам било које врсте, а то ћу још једном поновити и у Новом Пазару. Желим то да подијелим с грађанима у сриједу у Новом Пазару", додао је Вучић.

Велика добродошлица турском предсједнику тумачи се као политичка зрелост Србије да разговара и са онима са којима се не слаже. А са Турском се не слаже у бројним питањима, од признања и подршке независности Косова до сарадње са ЕУ, а због компликованих односа Анкаре и Брисела, поставља се и питање - како ће Унија гледати на ову посјету.