latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:00 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Добојлије пишу петицију због застарјелих рачуна за комуналну накнаду (ВИДЕО)

Становници Добоја пишу петиције. Одбијају да плате велике и застарјеле рачуне за комуналну накнаду. Траже заштиту надлежних министарстава. Писаће, кажу, гдје год треба, све док град не уважи њихове жалбе.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Петицију у којој одбијају да плате комуналну накнаду потписало је више од 400 становника приградског насеља Баре. Све су упутили на адресу града, али и неколико министарстава од којих траже да их заштити јер, како кажу, не желе да плате услуге које никада нису добили.

"Ништа  не раде, расвјету не поправљају и не одржавају, ништа ми немамо од општине, а траже нам паре. Да би нешто платио мораш нешто и добити", каже мјештанин насеља Баре Драган Рауковић.

Многи су се обраћали и Форуму за заштиту потрошача. Ту кажу да обавезе морају да се плате, али је спорно то што су потрошачима везане руке, чиме су им нарушена основна права.

"Нема уговора, нема фактура, нема опомена, нема ничега, него одједанпут добијате судско извршење или посљедњу опомену пред судско извршење, гдје није искориштено ни основно право застаре. Ко данас плаћа дуг који је стар пет година", истиче Снежана Шешлија из Форума за заштиту потрошача у Добоју.

Извршна судска рјешења са дуговима који датирају од 2012. до данас стигла су на адресе многих грађана. Грађани одговарају жалбама, али на неке адресе стижу и обавјештења о попису имовине ради принудне наплате дуга. У Основном суду то потврђују, али се у ДИРГ-у не оглашавају. У том предузећу једино се мијењају директори, а однос према јавности и одговор на захтјеве медија годинама је исти - директор је недоступан.

У Форуму кажу да је комуникација комуналних предузећа и потрошача углавном једносмјерна и да то мора да се промијени. У супротном, тужбе ће затрпавати судове, трошкови и незадовољство потрошача ће расти, и у том ланцу нико неће бити задовољан.