latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:38 | Аутор: РТРС

Свједок на суђењу Елфети Весели негирао ранији исказ

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Бесим Мехмедовић данас је негирао ранији исказ, тврдећи да је, као добар познавалац терена на правцу Невзук-Снагово, преносио лијекове и храну, али да никда није превео ниједну групу људи.
Суђење Елфети Весели (Архив) - Фото: РТРС
Суђење Елфети Весели (Архив)Фото: РТРС

Он каже да су за њим ишли људи и уједно му помагали да пренесе робу.

Тужилац Мирослав Јањић прочитао је његов ранији исказ који је дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ у Тузли 24. новембра 2014. године, у којем се наводи и да је Мехмедовић "из правца Невзука према Снагову увео Кибетову групу, међу којима је била и Елфета из Власенице, која сада живи у Швајцарској".

"То је смијешно. Те људе нисам познавао. То нисам изјавио. Не сјећам се ни шта је јуче било, а не сјећам се ни шта су ме тада питали", рекао је данас овај свједок.

Мехмедовић је данас навео да је у амбуланти у Новом Селу видио неко дијете, али да не зна да ли је било српске или бошњачке националности.

Тужилац га је и у овом случају подсјетио на његов ранији исказ у којем је навео да је "запазио дјечака старог између 13 и 15 година, по националности Србин, Каравлах, како су га звали. Живио је са Кибетовом групом, био је висок, мршав и добро руковао оружјем".

У исказу је наведено и да је од Елфете Весели чуо "да је мали убијен и да се причало да је у њега пуцало више војника". "То никада нисам рекао", рекао је данас Мехмедовић.

Други свједок Ферид Хоџић данас је поновио да је једном, у пролазу, видио оптужену у Коњевић Пољу.

Хоџић је током додатног испитивања рекао да је са оптуженим Халиловићем, као командант Територијалне одбране Власеница, до 11. октобра 1991. године сарађивао у "Патриотској лиги".

Према његовим ријечима, Халиловића је видио тек у јулу 1993, године, када је са својом групом дошао у штаб у Каменици да му пренесе поруку команданта Општинског штаба Зворник Жељка Кнеза да се овај штаб укида и да се формира Шести зворнички одред.

Суду је објаснио да су штаб у Каменици у јуну 1992. године формирала политичка тијела - ратна предсједништва Власенице, Братунца и Зворника.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења заказан је за 17. октобар.

Извор: СРНА