latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:30 ⇒ 11/10/2017 | 09:24 | Аутор: РТРС

Судија Максумић злостављао српске затворенике, изнуђивао исказе ...(ВИДЕО)

Судија Шабан Максумић осумњичен је и да је физички злостављао затворенике српске националности у истражном затвору "Виктор Бубањ", а у службеном извјештају наведено је да је са још неколико судија учествовао у физичким злостављањима затворених Срба и потом изјављивао како су "током ноћи пеглали четнике", наводи се у документу који је у посједу Срне.
Шабан Максумић (фото: www.sudbih.gov.ba) -
Шабан Максумић (фото: www.sudbih.gov.ba)

Предсједавајући Судског вијећа које је ослободило Насера Орића, Шабан Максумић, у судској биографији осудио је 19 Срба на 263 године затвора, док је некима од оптужених Бошњака изрицао казне испод законског минимума, наводи СРНА.

Подсјећа да су некадашњи Центар јавне безбједности Српско Сарајево и Министарство унутрашњих послова Српске поднијели двије кривичне пријаве против Максумића, под оптужбом да је српске затворенике у истражном затвору "Виктор Бубањ" физички злостављао и лишавао права на правично суђење.

Према извјештају из 2005. године који посједује Срна, ЦЈБ Источно Сарајево терети судију Максумића да је изнуђивао исказ од Сретка Дамјановића и лично наређивао стражарима да га присиљавају и туку док не потпише унапријед припремљену изјаву, што су они и радили.

Максумић се терети и да је као предсједник Вијећа Окружног војног суда у Сарајеву подржавао стање противправног задржавања Триве и Бошка Гуслова, продужавајући им притвор, без навођења конкретних разлога за то.

У то вријеме, они су се налазили у нечовјечним условима живота и боравка у Војном затвору, наводи се у документацији коју посједује Срна.

Марко Микеревић, који је током рата обављао дужност судије поротника у Окружном војном суду у Сарајеву, свједочио је о случајевима физичког злостављања српских логораша, рекавши да је у паузама суђења судија Максумић, заједно са другим судијама, причао како су претходне ноћи у затвору тукли "четнике" и да су тако тренирали бокс, уз напомену да су све судије и тужиоци у канцеларијама Суда имали кревете за спавање, па су и ноћу боравили у згради Суда.

Судија Максумић и "његове методе рада" спомињу се и у другим изјавама преживјелих логораша, о чему постоји документација.

Са друге стране, Максумић је, примјера ради, за злочине над српским цивилима у Сребренику неправоснажно осудио Екрема Ибрачевића само на три године, док су истом пресудом остала двојица оптужених ослобођени.

Такође, судија Максумић је као предсједавајући Првостепеног вијећа Индиру Камерић осудио само на три године затвора, што је испод законског минимума, а приликом изрицања пресуде рекао је да су олакшавајуће околности и то "што је оптужена према оштећеним показала поштовање и да радње нису тешке".