latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:27 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Звиздић: Верификована готово половина одговора на Упитник ЕК

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је данас да су до сада у свим тијелима механизма координације верификовани дефинисани одговори на Упитник Европске комисије за 17 поглавља, што је нешто мање од 50 одсто од укупног броја питања или 6.000 до 7.000 страница материјала.

Звиздић је на конференцији за новинаре у Сарајеву, након сједнице Савјета министара, рекао да би наредних дана требало да почне превођење ових усаглашених одговора.

"То је прва фаза превода Упитника, а док она буде реализована биће завршени и пирпремљени одговори на питања и за остала поглавља. Очекује се да неће бити велики број неусаглашених одговора у оквиру радних група, а она која то буду биће договарана у Колегијуму за европске интеграције", појаснио је Звиздић.

Он каже да је оптимиста да ће БиХ до краја године припремити преведени Упитник и упутити га Бриселу.

Звиздић истиче да након одређеног периода блокада и опструкција у протеклих пар мјесеци сва тијела механизма координације функционишу у складу са предвиђеним процедурама, што је резултирало динамиком каква је требало да буде на почетку године.

Говорећи о измјенама Закона о акцизама, Звиздић је рекао да није велики оптимиста да ће приједлог који је Савјету министара упутио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ бити усвојен, јер је ријеч о тексту закона какав је већ био у процедури.

"Потребно је урадити додатне напоре да се текст побољша у смислу јасне намјене средстава и фреквентнијег и транспарентнијег информисања јавности о износима прикупљених и распоређених средстава и њихове коначне намјене", рекао је Звиздић.

Када је ријеч о изградњи пута Београд-Сарајево, Звиздић каже да на нивоу БиХ није постигнут договор о траси дијела тог пута кроз БиХ.

"Овај пут морамо постићи консензус и договор унутар БиХ, али би он требало да буде базиран на оправданим економским, привредним, географским и другим разлозима, а никако да то буде одраз политиканства, политичког препуцавања", рекао је Звиздић.

Он је најавио да ће министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско ових дана на састанцима са ресорним ентитетским министрима и члановима Савјета министара предложити једну или двије трасе пута, након чега ће се настојати постићи консензус.

Звиздић је рекао да је на данашњој сједници Савјета министара разматран Нацрт закона о обезбјеђењу депозита у банкама БиХ који би требало да буде усвојен на наредној сједници и упућен у даљу процедуру.

"Дошло је до одређених измјена које је урадио Управни одбор Агенције за осигурање депозита у банкама БиХ. Они су на бази дискусија на сједницама Савјета министара и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ побољшали закон и ускладили га са укупним тенденцијама пакета закона у вези са банкарским системом", рекао је Звиздић.

Он каже да су ентитети усвојили по два закона и да се сада чека овај пети који је на неки начин кровни у тој области.

"Тиме се завршава пакет закона у вези са банкарским системом и реализује претходна мјера Међународног монетарног фонд која је постављена БиХ", рекао је Звиздић и додао да тај закон никако не значи формирање неке нове агенције, као што је било различитих идеја прошли пут.

Звиздић је рекао да је данас усвојена и Стратегија за борбу против организованог криминала за период 2017-2020. година чиме је заокружен пакет стратегија, јер су раније усвојене стратегије за борбу против корупције и за борбу против свих облика екстремизма.

Он је навео да од октобра прошле године у сваком кварталу расту директне стране инвестиције у БиХ.

"За првих пет мјесеци ове године то је нешто више од 400 милиона, што је за 66 одсто више него у истом периоду прошле године", рекао је Звиздић.

Извор: СРНА