latinica  ћирилица
10/10/2017 |  15:51 | Аутор: РТРС

Која друштвена мрежа је најгора за психичко здравље?

Истраживачи са Универзитета у Питсбургу испитали су корснике друштвених мрежа о њиховим навикама и расположењу док их користе.

Истраживање је обухватило 1.787 људи од 19 до 32 године, а односило се на Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn. Први резултат који су истраживачи добили јесте да што више времена млада особа проводи на друштвеним мрежама, то је склонија депресији.

Питате се како друштвене мреже утичу на депресију? Осим што изазивају осјећај љубоморе већ и опсједнутост животом друге особе. На крају, то нас води до убјеђена да сви живе боље и срећније од нас самих.

Истраживачи су касније дошли и до резултата које мреже чине да се највише осјећамо под стресом и мање вриједно-на првом мјесту нашао се Инстаграм, а на крају Јутјуб који ни најмање није утицао на нечије здравље.

Стручњаци упозоравају да ће овакав ефекат мреже имати управо на оне појединце који имају склоности да буду депресивни, понајвише због ниског самопоуздања које никада нису изградили.

Извор: Б92