latinica  ћирилица
10/10/2017 |  15:05 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Потписано 12 споразума - У Србију стиже гас из "Турског тока"

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да ће убрзо у Србију доћи гас из гасовода "Турски ток", чиме ће бити ријешен проблем снабдијевања овим енергентом.
Гасовод: Турски ток - Фото: илустрација
Гасовод: Турски токФото: илустрација

Ердоган је подсјетио да се "Турски ток" ради у сарадњи са Русијом, након што није реализован гасовод "Танап" и напоменуо да се наставља његова изградња кроз црноморски регион, Турску и даље ка Европи.

Он је истакао да су о томе разговарали српски и турски министри енергетике данас у Београду, као и да о томе Турска наставља да преговара са руским предсједником Владимиром Путином.

"Тако да ћемо у најкраће вријеме нашим пријатељима, попут Србије, посебно на пољу обновљиве енергије и гаса, жељети да што прије допремимо гас. Сматрам да ни Путин неће негативно гледати на то", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Говорећи о сутрашњој посјети Новом Пазару и његовој поруци Бошњацима, Ердоган је истакао да је тај град мост сарадње, те да има веома значајну улогу за пријатељство Србије и Турске.

"Никада нећу бити уз национализам, посебно уз етнички национализам, и то ћу још једном поновити и у Новом Пазару", рекао је Ердоган, наводећи да ће Новопазарцима бити саопштена добра вијест у вези са градњом пута Београд- Сарајево.

Турски предсједник вјерује да ће ова посјета бити велики почетак у односима двије земље у свим областима.

Вучић је изразио задовољство чињеницом да је Турска пријатељ Србије. "Није ово 1389. година, ми смо данас су 2017. години и хоћемо и желимо најбоље могуће односе са Турском, направићемо их и изградићемо их. То је у интересу Турске, али и великом интересу Србије", рекао је Вучић.

Он је навео да је ово његов четврти сусрет са Ердоганом ове године, додавши да увијек може да сазна нешто о пробемима на Блиском истоку и турским односима и са Русијом и САД.

"Да видимо где нашу бројчано и територијално релативно малу земљу можемо да сместимо у тим оквирима. Задовољан сам због тога што нам је Турска пријатељ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија жели да осигура мир и стабилност и добре односе између Срба и Бошњака свуда у Србији, те додао да ће сутра у Новом Пазару, гдје ће бити и Срби и Бошњаци, он и Ердоган говорити о томе.

Србија и Турска потписале 12 споразума

Србија и Турска данас су потписале 12 споразума, укључујући и онај о слободној трговини, који ће значити повећање извоза прехрамбених и пољопривредних производа на турско тржиште.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Београду на конференцији за новинаре након састанка са предсједником Турске Реџипом Тајипом Ердоганом да је трговинска размјена двије земље на нивоу од 870 милиона долара и да се очекује да буде повећана.

Вучић је најавио да ће сутра бити потписана још четири у Новом Пазару, које је оцијенио као важне за Србију и захвалио за све досадашње инвестиције турских привредника у Србији.

Он је најавио да ће сутра бити потписан меморандум о разумијевању са групом "Тај" која ће запослити 2.500 радника у Краљеву, у којем је тренутно 14.380 незапослених.

Вучић је рекао да је разговарано и о инфраструктурним пројектима, о ауто-путу Београд-Сарајево, Нови Пазар-Тутин, Тутин-Сјеница, те о инфраструктури аеродрома.

Предсједник Србије изјавио је да ће у будућности Анкара и Београд градити све боље односе, те потврдио да је са Ердоганом потписао декларацију о оснивању високог савјета за сарадњу двије земље, као и да ће сваке године бити одржаван један састанак, наизмјенично у Србији и Турској.

"Србија осећа Турску као пријатеља. Ми јесмо пријатељска земља и турском народу и турској држави. Тако смо се понашали и тако ћемо се понашати", поручио је Вучић и додао да је увјерен да пријатељство Србије и Турске може да донесе још боље резултате.

Вучић је додао да је разговарано о регионалним проблемима и да постоји сагласност о томе да су регионална стабилност и мир од највишег интереса.

"Посебно смо разговарали о БиХ, где сам поновио став Србије о неопходности поштивања територијалног интегритета БиХ, као и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ", рекао је Вучић.

Он је додао да је Ердогану говорио о жељи да буду успостављени најбољи могући односи између Србије и БиХ, као и о жељи Србије и српског народа да гради добре односе са Бошњацима.

"Верујем да ћемо у том смислу имати само подршку са турске стране", рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио турску јавност да је Србија била једна од првих земаља чији су званичници стали у одбрану уставног и демократског поретка Турске када је покушан пуч и војни удар у Турској.

"Србија жели да има чисте односе са државама. Као што ви никоме не дозвољавате да угрожава независност и суверенитет Турске, тако и Србија држи до свог достојанства, поноса, независности и суверености", поручио је Вучић.

Ердоган је рекао да сматра да су данас направљени добри темељи за развој будуће сарадње двије земље, те да ће се односи Србије и Турске још боље развијати и имати посебну конотацију.

"Биће оних који ће се бунити против пријатељства и зближавања Турске и Србије, али ако њима оставимо односе, гладни неће питати њих зашто смо остали гладни", рекао је Ердоган.

Он је додао да Турска "заиста жели са Србијом и цијелим Балканом да направи кораке да би били ријешени сви проблеми на Балкану".

"На том пољу нећемо гледати шта ће ко рећи и шта ће ко коментарисати", поручио је Ердоган.

Говорећи о привредној сарадњи, Ердоган је навео да дио турског пословног свијета обавља послове у Србији, а да је други дио дошао данас да би у наредном периоду могао да тражи могућности за нова улагања и инвестирање у Србији.

"Обим трговине није на нивоу на којем ми желимо и циљ нам је да у што краћем року повећамо на пет милијарди долара", рекао је Ердоган.

Ердоган је истакао да никада неће заборавити подршку Србије у оквиру борбе против терористичке организације ФЕТО-а, те да је на томе захвалан.

Извор: СРНА