latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:34 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ: Утврђен Нацрт закона о дугу, задуживању и гаранцијама

Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ утврдила је на данашњој сједници у Сарајеву Нацрт закона о дугу, задуживању и гаранцијама ФБиХ.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

Законом о дугу, задуживању и гаранцијама ФБиХ се уређују услови, начин и поступак задуживања ФБиХ, кантона, градова, општина, ванбуџетских фондова, ванбуџетских корисника и јавних предузећа, издавање гаранција ФБиХ, кантона, градова и општина, обезбјеђење средстава за сервисирање дуга, вођење евиденције и извјештавање о дугу и гаранцијама.

Доношење овог закона подстакнуто је потребом ФБиХ да спроведе планиране економске политике и реформе за успостављање нових фискалних правила ЕУ за дуг, задуживање и гаранције, те због обухвата мјерења јавног дуга у складу са статистичком методологијом ЕУ.

Спровођење економских политика подразумијева постизање три темељна циља, од којих је један обезбјеђивање континуираног одржавања јавног дуга у односу на бруто домаћи производ у оквиру критеријума из Мастрихта, саопштено је из Владе ФБиХ.

Од децембра 2009. године у ФБиХ се предузимају активности на унапређењу управљања дугом, у оквиру којих је Одјељење Свјетске банке које се бави процјеном перформанси за управљање дугом спровело процјену учинка у ФБиХ.

На том темељу је сачињен извјештај, према коме су идентификоване активности које захтијевају спровођење корективних мјера, те је предложен Реформски план за управљање дугом.

За спровођење новог закона није потребно обезбиједити средства у буџетима, јер његово усвајање не представља нову финансијску обавезу.

Федерална влада донијела је одлуку којом утврђује критеријуме расподјеле средстава утврђених у буџету ФБиХ за 2017. годину на позицији текућих трансфера другим нивоима власти и фондовима.

У саопштењу се додаје да је ријеч о финансијској помоћи од 12.000.000 КМ, од чега ће кантонима бити распоређено 9.000.000 КМ, а општинама 3.000.000 КМ.

Критеријум за расподјелу средстава кантонима су број становника и површина, те број ученика у основном и средњем образовању кантона.

За примјену ових критеријума користиће се подаци Федералног завода за статистику и Пореске управе ФБиХ, а као један од додатних критеријума је смањење запослених на дан 31. децембар. 2016. године у односу на претходну фискалну годину.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог закона о ветеринарско-медицинским производима којим се утврђује поступак испитивања и стављања у промет, производња, означавање, промет на велико и мало, фармаковигиланција, контрола квалитета, оглашавање и надзор над ветеринарско-медицинским производима.

Приједлог закона донесен је с циљем обезбјеђивања њиховог квалитета, нешкодљивости и дјелотворности, као производа за заштиту здравља животиња, а тиме и заштиту здравља људи од остатака ветеринарско-медицинских производа у храни животињског поријекла и у храни за животиње.

Извор: СРНА