latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:59 | Аутор: РТРС

Неизвјесна улога Специјалног суда за злочине над косметским Србима

Породице несталих и киднапованих Срба на Косову и Метохији могу се надати, али неће добити одговор ко је наређивао и ко је извршавао злочине над Србима, рекао је предсједник Удружења несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорад Трифуновић.
Балкан (Фото: Sputnik) -
Балкан (Фото: Sputnik)

"Породице страдалника су огорчене јер како време одмиче спознаја истине је све удаљенија. Они који су како у међународним, тако и у српским и косовским институцијама задужени за проналажење и кажњавање злочинаца су инертни и настоје да време, уколико то злочинци већ нису урадили, `уклони сведоке злочина`", истакао је Трифуновић.

Остаје, додао је Трифуновић, да породице несталих и киднапованих Срба наставе борбу за истину, али је, каже, од тога мало користи уколико надлежне институције државе Србије ћуте и саглашавају се са ставовима међународних и косовских званичника.

Он изражава страх да ће Специјални суд судити само Србима, јер искуство из Хрватске и БиХ, како вели, учи Србе да су сви злочинци над Србима унапријед аболирани.

Породице несталих и киднапованих Срба, како прије два дана у Грачаници рече предсједник Удружење породица косметских страдалника Наташа Шћепановић, не могу да вјерују да Тужилаштво за ратне злочине од оснивања 2003. године до данас није подигло оптужнице против албанских злочинаца, иако је, како она наводи, имало чврсте доказе против свих до једног команданта бивше ОВК.

Породице траже одговорност за ћутање и нерад Тужилаштва за ратне злочине Србије, а од Владе и предсједника Србије да донесу одлуку о гашењу тог тужилаштва.

"Ако тужилаштво нема ингеренције на Косову и Метохији, ако нису оптужили ни једног команданта терористичке ОВК, ако су једино хапсили српске генерале војске и полиције и Србе, питамо се зашто онда постоји", истичу из Удружења.

Со на живу рану породицама страдалих Срба долила је изјава предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да је рад будућег Суда за ратне злочине увелико обавијен велом неизвјесности.

Тачи је у присуству британског амбасадора Рори о Конела оптужио међународну заједницу за неиспуњавање датих обећања.

Упркос чињеници да ће се, уколико до тога дође, пред Специјалним судом судити злочинцима који су у униформама терористичке ОВК, уз знање западних ментора, побили близу 2.500 Срба и неалбанаца, Тачи тврди да ће пресуде Специјалног суда потврдити исправност и "чистоту" борбе за "ослобођење Косова".

Предсједник Републичке комисије Србије за нестала и киднапована лица Вељко Одаловић рекао је да "злочинци" заклоњени и запослени у косовским институцијама не смију остати некажњени и да држава Србија неће одустати од њиховог гоњења јер то дугује жртвама злочинаца и породицама несталих, киднапованих и убијених Срба.

Одаловић тврди да је Тужилаштву за ратне злочине достављено више десетина хиљада страница доказног материјала, видео материјала, фотографија, изјава свједока и ДНК анализа.

Извор: СРНА