latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:35 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Дукић: Нећемо одустати од тужбе против Хрватске

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је да српски логораши неће одустати од тужбе против Републике Хрватске за злочине које је регуларна Хрватска војска починила над српским цивилима у Мркоњић Граду и осталих 13 западнокрајишких општина у јесен 1995. године.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

"Савез логораша Републике Српске неће одустати од тужбе против Хрватске, без обзира на нека ранија тумачења да иза тужбе мора да стоји БиХ као држава, а да не може Република Српска или општина Мркоњић Град", рекао је Дукић Срни.

Он је навео да бошњачки политичари у Сарајеву не желе да се поднесе тужба против Хрватске у овом случају.

"Уколико БиХ и Хрватска не буду процесуирале ове злочине, Савез логораша ће захтијевати да власти Републике Српске затраже да те злочине процесуира Тужилаштво за ратне злочине Србије", навео је Дукић.

Он је подсјетио да је Савез логораша Републике Српске комплетну документацију о ратним злочинима почињеним над Србима у Мркоњић Граду и осталим западнокрајишким општинама 2009. године предао бившем главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, те 2011. године Тужилаштву БиХ и Хрватске, али да нажалост, до данас ништа није по том питању урађено.

Извор: СРНА