latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:20 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Бројни инфраструктурни пројекти на подручју Невесиња и Билеће (ВИДЕО)

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, боравила је данас у Невесињу и Билећи гдје је разговарала са општинским руководствима.
Сребренка Голић у Невесињу - Фото: СРНА
Сребренка Голић у НевесињуФото: СРНА

У Невесињу и Билећи успјешно су реализовани или је у току реализација пројеката енергетске ефикасности, а ради се о објектима које користе школска дјеца и омладина. Влада и Министарство ће помоћи те пројекте. Министрица Голић посјетила је данас и градилиште тунела за потребе ХЕ Дабар.

Пројекат Хидроелектране Дабар, када буде завршен биће жила куцавица Херцеговине, а ради се о изузетно вриједном вишенамјенском пројекту. Осим хидроенергије, пројекат је усмјерен на развој пољопривреде и водоснабдијевања, истакла је Голићева.

"Када буде завршен систем Горњи хоризонти, изграђени, добијаћемо нових 159 мегавата, струје. Али, овај објекат осим привредног има и много већи значај за комплетно становништво ове регије јер ће подразумијевати и нова радна мјеста", истакла је Голићева.

Пробој тунела тече планираном динамиком, а данас су договорени начини за издавање дозвола за изградњу бране „Пошћење“ и електро-машинске зграде.

Жељко Зубац, в.д.директор ХЕ Дабар истиче да се постићи планирани рокови за изградњу јер је већ ископано 1,2 километра тунела, као и приступни тунел.

У Билећи је отворен реконструисани објекат Основен школе „Свети Сава“, у оквиру пројекта енергетске ефикасности. Радови су завршени почетком маја ове године, а умјесто лож-уља, користе се обновљиви извори енергије.

Читав пројекат, истакла је министрица Голић, коштао је 700.000 марака, од тога Влада РС издвојила је 600.000 КМ и УНДП 100.000 КМ из Развојног програма УН-а.

Миодраг Парежанин, директор ОШ „Свети Сава“ истиче да су већ за прва три мјесеца ове године на енергенту уштедјели око 30 одсто.

На подручју Невесиња у току је реализација бројних пројеката инфрасттруктуре – путева, водовода, а ускоро слиједи реконструкција спортске дворане. Уз помоћ Владе, обезбијеђено је 80.000 марака за реконструкцију крова.

"За годину дана у Невесиње је уложено толико новца колико није у посљедњих 15 година. Покренули смо значајне пројекте које сада реализујемо", истакао је Милутин Самарџић, замјеник начелника Општине Невесиње.

Започете пројекте, вриједне више милиона марака, у којима не буде могла учествовати Влада, Општина ће, дјелимично или у цијелости финансирати кредитним средствима.