latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:13 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Страни студенти у БиХ морају регулисати боравак

Страни студенти у БиХ дужни су да регулишу свој привремени боравак, уколико намјеравају боравити у земљи дуже од времена важења визног или безвизног боравка, саопштено је из Службе за послове са странцима.
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter) -
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter)

Будући да је у току упис студија у академској 2017/2018. години, Служба за послове са странцима позива све студенте стране држављане да пријаве и регулишу свој боравак у БиХ.

Захтјев за одобрење привременог боравка се подноси лично, надлежном теренском центру Службе за послове са странцима, најкасније 15 дана прије истека рока важења визе за дугорочни боравак /визе Д/ или безвизног боравка.

Студенти, који имају већ одобрен привремени боравак по основу образовања, захтјев за продужење привременог боравка подносе најраније 60 дана, а најкасније 15 дана, прије истека периода одобреног боравка.

Евентуални боравак након истека права на безвизни боравак, истека периода трајања визе или након истека рока одобреног привременог боравка, сматра се илегалним, те у том смислу Служба за послове са странцима према страном држављанину може изрећи мјеру протјеривања из БиХ.

Ради спречавања нерегуларног боравка страних држављана који студирају у БиХ, Служба за послове са странцима ће у наредном периоду спроводити опсежне контроле страних држављана на високошколским установама широм БиХ.

У саопштењу се истиче да БиХ постаје све занимљивије одредиште странцима, тако да Служба за послове са странцима из године у годину биљежи велики број захтјева за добијање привременог или сталног боравка, а најчешћи мотиви за то су образовање, брак, рад са радном дозволом, те други законом утврђени основи боравка.

Служба за послове са странцима је прошле године страним држављанима издала 11.519 дозвола за привремени боравак. Највећи број односио се на држављане Турске /2.727/, Србије /2.239/, Хрватске /1.038/, Црне Горе /718/, Македоније /629/ и Кине /503/, што чини 68 одсто од укупног броја издатих дозвола.

На основу образовања издато је 3.550 дозвола, од тога 1.406 продужених и 2.144 одобрена привремена боравка. Највише дозвола по овој основи издато је држављанима Турске, а слиједе држављани Србије, Хрватске и Црне Горе.

Упоређујући ове податке са подацима Службе за послове са странцима за 2015. годину, евидентан је знатан пораст броја страних студената у БиХ.

У 2015. години издато је 1.914 дозвола за привремени боравак ради образовања држављанима из 69 земаља. Највише дозвола у 2015. години издато је држављанима Турске, Србије, Хрватске и Црне Горе, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА