latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:45 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Премијера РТРС-овог документарног филма "Нијеми крик" у Србији

На филмској манифестацији у Сремским Карловцима, 13.октобра 2017. године биће премијерно приказан документарни филм "Нијеми крик" аутора Милана Петковића.
"Нијеми крик" - Фото: РТРС
"Нијеми крик"Фото: РТРС

У филму је ријеч о шест жена које су преживјеле муслиманско-хрватске логоре и пристале да испричају какве су патње прошле. Из њихових исповијести спознаје се карактер крвавог рата у Босни и Херцеговини и разобличава наметнута слика о Србима који су, по правилу, представљени као искључиви негативци и злочинци.

"Филмско бдење душе", манифестација је посвећена ауторима који се баве историјом, културом и духовношћу Србије и Срба ван Србије.

На манифестацији ће бити приказано 17 филмова , од којих су 11 у званичној конкуренцији за признање под називом "Бдење Јакова Орфелина".

Карактеристика ове манифестације јесте што почиње у Сремским Карловцима, а током године, до следеће манифестације се приказује у иностранству, у организацији дијаспоре (Будимпешта, Темишвар, Костанца, у словачким градовима Трнави, Братислави и Кошицама, Чикагу, Вашингтону, Њјујорку...)