latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:48 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Познато 17 учесника Мундијала; Србија сада у четвртом шеширу

Фудбалери Србије не само да су се послије осам година пласирали на Свјетско првенство, него су свима омогућили да праве саставе шешира пред сам жријеб (1. децембар).
Србија - Грузија (Фото: StarSport) -
Србија - Грузија (Фото: StarSport)

Извјесно је да ће се "орлови" наћи у трећем или четвртом шеширу, зависно од финиша квалификација.

До сада је познато 17 учесника Свјетског првенства. Из Европе, осим домаћина Русије, на завршном турниру играће и Белгија, Њемачка, Енглеска, Шпанија, Пољска, Исланд и Србија. Бразил је једини сигуран учесник из Јужне Америке, из Азије ће на првенство Иран, Јапан, Јужна Кореја, Саудијска Арабија, Африка је као учеснике дала Нигерију и Египат, док су се из Средње Америке на Мундијал пласирали Мексико и Костарика.

Већ се јављају бројне калкулације око изгледа шешира, а једно је сигурно, Србију чека пакао на жријебу. Уколико се сви фаворити пласирају на првенство, "орлови" ће бити у четвртом шеширу, чији се састав одређује према позицији на ФИФА ранг листи.

Ипак, уколико два фаворита "закажу", Србија ће бити у трећем шеширу. То се може десити ако Аргентина заврши учешће у квалификацијама, пошто су "гаучоси" тренутно испод црте. Онда би за прелазак Србије у виши шешир требао кикс још једног фаворита. Али, одговор ће се знати послије бараж мечева у новембру.

Како изгледа прелиминарни састав шешира?

Први: Русија, Њемачка, Бразил, Португал, Аргентина, Белгија, Пољска, Француска

Други: Шпанија, Чиле, Швајцарска, Енглеска, Колумбија, Мексико, Италија, Уругвај

Трећи: Данска, Костарика, Исланд, САД, Шведска, Тунис, Сенегал, Египат

Четврти: Иран, Србија, Јапан, Нигерија, Мароко, Панама, Јужна Кореја, Саудијска Арабија

Важно је напоменути, да су болдовани тимови отишли на Светско првенство, а да су шешири направљени тако што је урачунато да ће се сви фаворити пласирати на првенство у Русију. Изненађења су, наравно, могућа, што ће довести до помјерања на листи.

Извор: Блиц