latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:11 ⇒ 09:27 | Аутор: РТРС

Фестивал у Сочију - Велика прилика за младе људе из Српске (ВИДЕО)

У Русију у петак путује 75 младих људи из Републике Српске и БиХ гдје ће учествовати на 19 Свјетском фестивалу омладине и студената.
Цвијановић: Студенти амбасадори Српске на фестивалу Сочију - Фото: РТРС
Цвијановић: Студенти амбасадори Српске на фестивалу СочијуФото: РТРС

Фестивал се одржава у Сочију, а учесници че имати прилику да бораве и у другим градовима Русије.

Велики фестивал и велика прилика за младе људе – тако учесници 19. Свјетског фестивала омладине и студената из Српске и БиХ виде предстојећи пут. Припреме се приводе крају, а као један од основних циљева зацртали су да се сви потенцијали Републике Српске представе на прави начин.

- Тако да нам је првенствено свима циљ да представимо одакле долазимо, да постоји мала Република Српска негдје тамо далеко и да постоје позитивни, млади људи који ће се потрудити да се представе у најбољем свјетлу,  каже Зорица Волаш, студент.

- Нисам никада био у Русији и једва чекам да одем јер смо братски народ и желим да посјетим Русију, као и већина учесника који су се пријавили с тим циљем, истиче Ђорђе Мајсторовић, учесник 19. Свјетског фестивала омладине и студената.

На припреми Фестивала у нашој земљи ради се више од годину дана, а као основни циљ био је да Република Српска и БиХ, по први пут, имају праву делегацију.

- Сваки млади човјек има неке таленте само је битно да их на вријеме препозна и развија. 19. Свјетски фестивал омладине и студената је посебна прилика да сви они развију своје таленте, у да буду у контакту са младим људима из цијелог свијета, истиче Марио Ћумуровић, предсједник Комитета за припрему Фестивала у Републици Српској и БиХ.

Да прилику треба искористити поручила је и предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, која је заједно с министрима у Влади организовала свечани пријем. Цијелу идеју Фестивала финансијски је подржала Влада, заједно с Кабинетом предсједника Републике.

- То ће свакако бити прилика да ови млади људи буду амбасадори Републике Српске на једном тако важном мјесту, да се упознају са вршњацима али и размишљају на који начин убудуће могу да све оно што тамо науче током Фестивала да примјењују и у животу и каријери, поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

Фестивал траје од 14. до 22. октобра у Сочију, а наши учесници четири дана провешће у једном од 15 руских градова – од најзападнијег Калињинграда до најисточнијег Владивостока.