latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:22 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Пожар у Калифорнији, десеторо погинулих

У шумским пожарима које распирује снажан вјетар у сјеверном дијелу америчке државе Калифорније погинуло је најмање десеторо људи, уништене су стотине кућа и компанија, а око 20.000 лица морало је да напусти своје домове.

Од почетка године, у шумским пожарима у Калифорнији погинуло је 13 људи, највише у овој деценији, саопштили су званичници ватрогасне службе.

Гувернер Џери Браун прогласио је ванредно стање у окрузима Напа, Сонома и Јуба, укључујући подручја позната по производњи вина.

Пожари у овим областима нису локализовани и читав регион је захваћен густим димом, који је стигао јужније, до подручја залива Сан Франциска.

Гувернер је затражио да предсједник САД Доналд Трамп такође прогласи ванредно стање, како би федерална власт ресурисма подржла Калифорнију.

Најтеже је погођен округ Сонома, гдје је погинуло седам људи, објавила је канцеларија локалног шерифа. Двије особе погинуле су у Напи, а једна у округу Мендосино.

Процјењује се да је до сада уништено око 1.500 објеката. Још није познато како је пожар избио у вечерњим сатима у недјељу, 8. октобра.

Извор: Срна