latinica  ћирилица
10/10/2017 |  07:42 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 22 године од страдања Срба у западној Крајини

У Мркоњић Граду ће данас бити обиљежено 22 године од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина у јесен 1995. године - злочина за које још нико није одговарао.
Паљење свијећа - Фото: РТРС
Паљење свијећаФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас у Мркоњић Граду обиљежавању 22 године од страдања Срба у западној Крајини.

Додик ће у 12.30 часова положити вијенац на централном Спомен-обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Према програму обиљежавања, у 11.55 часова на градском гробљу у Мркоњић Граду биће служен парастос и положени вијенци на Спомен-обиљежју масовне гробнице, а за 12.30 часова најављено је полагање вијенаца на Централни споменик борцима Мркоњић Града погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

У 13.00 часова у Дому културе биће отворена изложба фотографија о страдању Срба у Мркоњић Граду, а у 13.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

У Дому културе ће у 13.30 часова бити одржана и пројекција филма "Окупација у 177 слика".

Парастосу и полагању вијенаца на централном спомен-обиљежју у Мркоњић Граду присустваоваће и делегација Народне скупштине коју чине потпредсједник парламента Жељка Стојичић и народни посланици Недељко Гламочак, Бранислав Бореновић, Слободан Протић, Недељко Милаковић, Дарко Бањац и Илија Стеванчевић, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић рекао је раније да је била осмишљена стратегија рјешавања српског питања у Хрватској и БиХ - геноцидним путем.

Савановић је раније рекао да је таква стратегија осмишљена још у Хабсбуршкој монархији да се простор Хрватске и БиХ очисти од српског живља прогоном, убијањем и покатоличавањем, што показала и доказала 1941. година, а настављено је деведесетих година прошлог вијека оно што није завршено у вријеме НДХ.

"И општине у западној Крајини биле су жртве те идеологије и осмишљене политике која, изгледа, још није завршена", нагласио је Савановић.

Он је подсјетио да је у јесен 1995. године у налету војске Хрватске, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Петог корпуса такозване Армије БиХ, подржаних НАТО логистиком, извршен погром српског становништва из западне Крајине у којем је са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба и убијена 1.644 српска војника и цивила.

Савановић је навео да је до сада идентификовано 1.214 страдалих, а за 199 се још трага.

Он подсјећа да су се у Мркоњић Граду од 10. октобра 1995. године, када је тај град пао, стационирале хрватске снаге које су починиле невиђена зла.

Савановић је навео да је у Мркоњић Граду пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба, а да је у мањим гробницама на подручју те општине пронађено још 176 тијела. Порушено је и запаљено 1.608 кућа и око 700 станова, покретна имовина системски је опљачкана, а направљена је материјална штета од 680 милиона КМ.

"Злочинци још нису процесуирани ни пред Тужилаштвом БиХ, нити у Хагу. Све смо чинили да дођемо до истине, да би били осуђени они који су чинили зло. Живим у нади да ће једног дана правда, ипак, побиједити", нагласио је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Обиљежавање 22 године од страдања Срба у западној Крајини организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА