latinica  ћирилица
09/10/2017 |  16:52 ⇒ 10/10/2017 | 08:49 | Аутор: РТРС

Насер Орић поново ослобођен за злочине над Србима у Подрињу (ВИДЕО)

Судско вијеће Суда БиХ, којим је предсједавао судија Шабан Максумић, ослободило је оптужби за убиство ратних заробљеника у селима око Сребренице, бившег сребреничког команданта тзв. Армије Р БиХ Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића.
Пресуда Орићу - Фото: РТРС
Пресуда ОрићуФото: РТРС

Оптужница их је теретила да су у селима Залазје, Лолићи и Куњерац убили заробљене Србе, Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

И док Тужилаштво најављује жалбу, породице српских жртава пресуду сматрају скандалозном и понижавајућом.

Судија Максумић, који је сада већ давне, 2009. године, уочи подизања оптужнице само једним потписом предмет “Орић“ из Бијељинског тужилаштва премјестио у сарајевске фиоке, образлажући пресуду рекао је како Орићева и Мухићева кривица није доказана.

Кључни свједок Тужилаштва - иначе очевидац убистава, и Орићев и Мухићев саборац, који је свједочио под мјерама заштите, није, сматрају Максумић и остали чланови вијеће понудио логично образложење због чега је исказ промијенио у односу на период прије него су му понуђене мјере заштите.

- Одговарајући на главном претресу на указане разлике у својим исказима, свједок објашњава да приликом давања ранијих исказа није био сигуран са ким разговара односно да ли слободно може да се изјашњава о одређеним догађајима те хоће ли о томе имати опасности по безбједност. Међутим, суд цијени да овакво објашњење није увјерљиво и логично, истакао је Максумић.

Није логично и није законито ни да јавност зна идентитет заштићеног свједока, нити да његова породица у околини Тузле, уочи свједочења, буде изложена пријетњама и уцјенама, али - то се десило.

И о томе је заштићени свједок Вијеће обавијестио и у судници за помоћ завапио.

Но узалуд, судија Максумић тада му није дозволио ни да вапај заврши.

У међувремену и мајка заштићеног свједока је премлаћена, но Вијеће се ни на то није освртало.

Ни други свједоци за Вијеће нису били довољно увјерљиви, па су оптужени злочинци из правосудног комплекса ишетали као хероји.

И одшетали поново међу огорчене српске жртве, које су судницу напустиле и прије него је Максумић, своја “образложења“ окончао.

- А ми дошли да тражимо правду у овом правосуђу, овдје нема ни П од правде и да могу да вриштим, вриштала би до неба да чује цијели свет нашу истину. Да чује истину о Брану Вучетићу коме су за три мјесеца убили оца и мајку и брата и Славки су убили мужа и двије кћерке и Савку Млађеновић су убили и њена два сина. Једном су одсекли главу, прича огорчена Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Једноипогодишње суђење Орићу пратили су до сада невиђени преседани.

Прво је против поступајућег тужиоца Мирослава Јањића поднесена тајна кривична пријава због наводног узимања мита у другом предмету.

Испоставило се да иза те пријаве стоје инспектори СИПЕ.

Потом је Орићев послијератни пословни партнер Сретен Петровић ухапшен због утицаја на свједоке.

Ибран Мустафић, коме је, тврдио је у судници, Орић лично признао монструозно убиство судије Слободана Илића, проглашен је неурачунљивим, да би након психијатријског вјештачења трочлани љекарски тим такве тврдње оповргао.

Свједоци одбране по инструкцијама и једнообразно свједочили су о томе како Орић због положаја Војске Републике Српске, на мјестима злочина није ни могао да буде, али су демантовани.

Да ли због тога, одбрана оптужених, у изјавама опрезна.

Адвокат Лејла Човић каже да је ово првостепена пресуда, те да ће тужилаштво ће сигурно уложити жалбу и да ово није коначна пресуда.

И није! Само је питање, како ће другостепено вијеће цијенити доказе. Да ли ће и за њих све логично бити нелогично као за Максумића и дружину.