latinica  ћирилица
09/10/2017 |  15:32 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Завршена друга фаза водоснабдијевања (ВИДЕО)

У Козарској Дубици завршена је друга фаза капиталног пројекта водоснабдијевања "Извориште Комленац", захваљујући којем је водом за пиће снабдијевено комплетно градско подручје, као и један број села Дубичке равни.
К.Дубица: Водовод - Фото: РТРС
К.Дубица: ВодоводФото: РТРС

Вриједност друге фазе радова процјиењена је на око два и по милиона марака.

Радове финансирају локална заједница и Влада Српске.

Укупна вриједност пројекта "Извориште Комленац" процјиењена је на око 12 милиона марака.

Захваљујући другој фази пројекта водом ће се снабдијевати дубичко градско подручје и села Драксенић, Демировац, Градина и Међеђа.

"Паклено" љето оставило је траг, па се у дубичким селима Шпиља, Вриоци и Комленац, који нису били дио овог пројекта, морало хитно интервенисати.

И ту су домаћинства прикуључена на градску водоводну мрежу.

Постојеће секундарне приватне водоводне мреже прекопчали смо на потисне наше цијеви, тако да смо привремено извршили снабдијевање воде нашег становништва питком водом. Али то није трајно рјешење. За трајно рјешење треба обезбиједити додатних 300. 000 марака, рекао је Раденко Рељић, начелник Општине Козарска Дубица.

Вриједност друге фазе радова процијењена је на око два и по милиона марака.

Заједнички их финансирају локална заједница и Влада Српске.

-Од тада наши грађани добијају здарвствено исправну воду из изворишта Комленац. Оно има капацитет 70 литара у секунди и омогућава развој функције водоснабдијевања будућих педесетак година, навео је Жељко Драгичевић, директор предузећа "Водовод" Козарска Дубица .

Радмила Михић, помоћник министра финансија Републике Српске и шеф тима за управљање пројектом "Водовод и канализација Републике Српске", истакла је да су знали отприлике шта су њихови приоритети те да они сада имају своје водоводно извориште до реконструкције водоводне мреже у граду.

Дубички "Водовод" добио је и нову опрему за детекцију и санацију кварова, а наредне године очекује се почетак завршне, треће фазе пројекта, чиме ће цијела општина добити воду с изворишта Комленац.