latinica  ћирилица
09/10/2017 |  14:21 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Руководство Бање Дворови поднијело оставке (ВИДЕО)

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је данас након састанка са радницима Бање Дворови да је руководство те установе поднијело оставке.
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

Он је навео да су оставке поднијели директор Бање Дворови Петар Видаковић и предсједник Управног одбора Михаило Ђорђић.

Мићић је новинарима након састанка рекао да ће Градска управа наредних дана контактирати републичку Пореску управу и Министарство здравља и социјалне заштите да би се пронашла могућност да радници наставе рад у Бањи.

Он је оцијенио да би стечај био најгоре могуће рјешење за раднике, јер би остали без посла, те подсјетио да је за петак, 13. октобар, најављено засједање Скупштине града на којој ће бити разматрано стање у Бањи Дворови.

Према његовим ријечима, и након добре љетне сезоне на базенима, појавио се губитак у пословању за осам мјесеци од 217.000 КМ.

"Радници већ четири мјесеца нису примили плате, а дугују им се четири плате из прошле године. Има неисплаћених плата из периода 1999. до 2003. године, тако да овај проблем годинама тиња", рекао је Мићић новинарима након састанка.

Он је додао да је Град Бијељина у складу са могућностима помагао Бању Дворови, те да је од 2007. године до сада за ту установу издвојено око 1,2 милиона КМ из градског буџета.

Мићић је оцијенио да су грешке прављене или при избору руководстава или у вези са начином функционисања те јавне установе.

"Скупштина града именује Управни одбор, а Управни одбор именује пословодство Бање. Давали смо сагласности и за два кредита у износу од 450.000 КМ и ми те кредите уредно враћамо. Настојали смо да на тај начин Бању извучемо из кризе. Нису помогли ни репрограми обавеза, јер су им жиро рачуни поново блокирани", навео је Мићић.

Он је напоменуо да је и за отпремнине десеторо радника Град издвојио 60.000 КМ.

Према његовим ријечима, намјере Скупштине града, као оснивача, нису биле лоше, али ништа од тога није уродило плодом.

Предсједник Синдикалне организације Бање Дворови Зоран Остојић каже да је и након овог састанка задржан статус кво, те да пословодство Бање нема рјешење за испуњење радничких захтјева.

"Након шездесет дана блокаде жиро рачуна, директор и предсједник Управног одбора изјавили су да немају рјешење за Бању и поднијели су усмену оставку", рекао је Остојић.

Он истиче да је до оваквог стања довело политичко постављање директора и третирање имовине Бање као политичке својине.

"Ми већ три године тражимо промјену правног статуса Бање, што би отворило могућност приватизације", каже Остојић, истичући да би први корак ка рјешавању проблема била деблокада жиро рачуна.

Према његовим ријечима, приходи за осам мјесеци ове године у Бањи износили су око милион марака, а, опет је исказан губитак у пословању. "Рате репрограма нису уплаћивање у посљедњих десет мјесеци", каже Остојић.

Петар Видаковић, директор Бање у оставци, каже да су измириване текуће обавезе, али да тренутна мјесечна дуговања Бање Дворови износе 120.000 КМ.

"Имамо три репрограма за порезе и доприносе, репрограм за струју и воду, плус текуће обавезе. Руководство је поднијело оставку, јер у оваквим условима нисмо могли функционисати", каже Видаковић.

Радници Бање Дворови су у штрајку већ мјесец дана.

Извор: СРНА