latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:57 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Студенти амбасадори Српске на фестивалу у Сочију (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што су институције Српске, Влада и предсједник допринијели да око 70 студената, углавном из Српске, учествују на 19. Свјетском фестивалу омладине и студената у руском Сочију, гдје ће бити амбасадори Српске.
Цвијановић: Студенти амбасадори Српске на фестивалу Сочију - Фото: РТРС
Цвијановић: Студенти амбасадори Српске на фестивалу СочијуФото: РТРС

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да је ријеч о добром пројекту који подразумијева скуп великог броја младих из око 180 земаља.

"То ће бити прилика да ови млади људи буду амбасадори Српске на тако важном мјесту. Они ће тамо моћи да се упознају са вршњацима и да размишљају како све што тамо науче убудуће примјењују у свом животу и каријери", рекла је Цвијановићева након пријема за учеснике из Српске на фестивалу у Сочију.

Предсједник Комитета за припрему овог фестивала у Српској и БиХ Марио Ћумуровић истакао је да учесници из Српске први пут учествују на овом фестивалу који се организује од 1947. године.

"Студенти учествују захваљујући институционалној, финансијској, савјетодавној и свакој другој подршци Владе Српске и кабинета предсједника Српске", рекао је Ћумуровић и нагласио да студенти у вези са одласком у Русију нису добили подршку иституција и власти на нивоу БиХ.

Он је истакао да ће студенти на фестивалу моћи да развију своје таленте и ојачају контакте које ће ставити на располагање заједници и друштву након повратка са ове велике приредбе.

"Овај фестивал шаље поруку мира. Покренут је послије Другог свјетског рата са жељом да се никада више не деси такав сукоб, те да се омладина цијелог свијета уједини око те идеје", рекао је Ћумуровић.

Студент Економског факултета у Бањалуци Зорица Волаш навела је да ће на фестивалу бити учесник регионалног програма у Ростову на Дону.

"Идемо на фестивал као амбасадори ове државе и да покажемо Српску у добром свјетлу", рекла је Волашева.

Фестивал у Сочију биће одржан у Сочију од 14. до 22. октобра, а учешће на њему оствариће и мањи број студената из Федерације БиХ који су присуствовали данашњем пријему.

Пријему за студенте у Административном центру Владе Српске присуствовали су и министар финансија Српске Зоран Тегелтија и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Извор: Срна