latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:45 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Протфест привукао бројне Бјељинце (ВИДЕО)

У великој сали Центра за културу у Бијељини одиграна представа је "Производ", рађена по роману Мајкла Рејвенхила у продукцији београдске Гамбе, чиме је завршен овогодишњи Протфест.
Протфест - Фото: РТРС
ПротфестФото: РТРС

Ово је фестивал алтернативног духа који је и у трећој години постојања бијељинској публици понудио занимљива позоришна и музичка остварења из региона и свијета.

Током овогодшњег Протфеста, публика у Бијељини је могла да ужива у сјајним представама алтернативног правца. Једна од таквих је "Производ" која је рађена по роману Мајкла Рејвенхила, који се бави љубавном причом успјешне пословне жене из Енглеске и муслимана од 18 година који у Лондон долази са терористичким задатком.

Фестивал је отворио Такајуки Кумакура, аташе Владе Јапана у БиХ, након чега је театар А ла плас, из Јапана, извео представу "Галеб" Антона Павловича Чехова.

Продуцент и режисер Асоцијација тетарског центра "Без зидова" Цијоши Сугијама рекао је да је тема овог дјела живот човјека који се бори са свакодневним проблемима и све теже успијева да одржи мотивацију да издржи борбу.

- Ликови из ове представе су се одлично уклопили у савремени свијет. Ову тему сам пронашао у својој држави, али мислим да она савршено одговара и другим земљама - рекао је редитељ.

Идеја која је водила организаторе фестивала јесте чињеница да је у Бијељини премало фестивала оваквог типа. С обзиром на то, да у Бијељини не постоји позориште, жељели су да граду, осим Дана комедије који се одржавају на крају сезоне, поклоне још један фестивал на почетку позоришне сезоне.

Организатор Протфеста Иван Петровић подсјетио је да Бијељина заслужује позориште, ако не по инфраструктури и глумцима, онда, како каже, великом посјетом представама. Истакао је и да ће настојати да остваре свој циљ.

Осим представа, за љубитеље доброг звука, сваке вечери је организован и музички програм у којем су наступали бендови из Бијељине, али и из региона.