latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:05 ⇒ 09/10/2017 | 08:16 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Свечано дочекана икона Св. Александра Невског из Санкт Петербурга (ФОТО/ВИДЕО)

Испред Саборног храма Христа Спаситеља у Оштрој Луци вечерас је свечано дочекана икона Светог Александра Невског из Санкт Петербурга. Ова икона, која остаје у оштролучком храму, благослов је овог великог светитеља, а преко њега и руског народа и Руске православне цркве.
Оштра Лука - Фото: РТРС
Оштра ЛукаФото: РТРС

Икона Светог Александра Невског осликана је и освештана у Лаври Светог Александра Невског у Санкт Петербургу, над светим моштима овог великог светитеља, због чега се сматра чудотворном. Бројни мјештани Ошре Луке, али и околине дошли су да се пред иконом помоле за здравље и срећу.

- Ово је још један вид повезивања Русије и наше Републике, један предиван догађај за Оштру Луку и Републику Српску - каже мјештанка Драгица Маријановић.

Оштра Лука: Свечано дочекана икона Светог Александра Невског из Санкт Петербурга (Фото: РТРС)

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар, рекао је да је Александар Невски 2008. године проглашен за најважнију личност у руској историји и да је сама спознаја да икона долази у ову општину изазавала велико интересовање.

Икона заувијек остаје у оштролучком храму и сматра се великим благословом светитеља, али руског народа и Руске православне цркве.

- Икона ће од вечерас бити у храму Христа спаситеља, ту ће остати и наш благочестиви народ ће долазити да је цјелива и да јој се поклони - рекао је протојереј-ставрофор Петар Миловац, парох оштролучки.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је да ова икона представља велики благослов.

- Наш народ на овим просторима је дарован том иконом, како би се могли молити пред њом - рекао је епископ Сергије.

Оштра Лука: Свечано дочекана икона Светог Александра Невског из Санкт Петербурга (Фото: РТРС)

Српско-руска заједница "Завет" посредовала је у даровању ове иконе, али и звона за оштролучку цркву.

- То и јесте велика нит, учвршћивање пријатељства између српског и руског народа, али је још већа нит да се православље протеже од Србије до Русије - каже Љубинко Ћурковић, представник "Завета".

Због великог интересовања вјерника за икону, врата оштролучке цркве биће отворена сваким даном од 9 до 18 часова.