latinica  ћирилица
08/10/2017 |  16:40 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Како је новцем грађана финансирана приватна БН телевизија? (ВИДЕО)

У протеклих двадесетак дана представили смо уговоре локалних заједница са БН телевизијом. Већина их је склопљена нелегално, директном погодбом и готово по правилу, потписивали су их начелници општина или градоначелници, који припадају СДС-у или ПДП-у. На овај начин је финансирана страначка и приватна телевизија из општинских буџета , дакле новцем свих грађана, без икакве одговорности према њима.
БН ТВ - Фото: РТРС
БН ТВФото: РТРС

Подијељени су милиони марака. Само је бијељинска Градска управа годишње издвајала, према нашим подацима близу 175.000 КМ. Врло издашан и широке руке је и градоначелник Добоја са 85.000, без ПДВ-а, у овој години. И све без података о издвајањима кроз разне пројекте, углавном измишљење, из градских предузећа.

- Ако неко доведе било коју телевизију или привредно друштво у повлаштен положај, кршећи Закон о јавним набавкама и проводећи силу, то је сигурно злоупотреба службеног положаја од стране овлаштеног лица које због тога мора да одговара - каже Милан Петковић, члан Предсједништва Уједињене Српске.

Према сачуваној документацији, период власти Славка Вучуревића у Требињу искоришћен је, такође, за финансирање БН телевизије. Углавном нелегално, тврди актуелни градоначелник Лука Петровић.

- То је рађено мимо тендерске процедуре и ми смо то пријавили надлежном тужилаштву. Било је још приватних телевизија и радио-станица, али овдје је дато ексклузивно право једној медијској кући са споразумом, без тендера и без скупштинске одлуке - каже Петровић.

Град Источно Сарајево, са својим општинама, годинама већ издваја стотине хиљада КМ годишње за промоцију искључиво једне странке. Соколац 127.000, Пале за четири године 130.000, Источна Илиџа годишње 18.000, до издвајања градске скупштине. За то вријеме, локална телевизија, коју је основао град, отишла је у стечај.

- Одлуком градске скупштине из 2011. године потпуно је из Статута града обрисана ставка о финансијским обавезама града према овом медију - каже Бранислав Илић, бивши директор Радио-телевизије Источно Сарајево.

И мале општине биле су обавезне да мјесечно издвајају за БН ТВ. Пријаве су поднијели актуелне власти у Вишеграду и Шипову.

- Требало је да буде спроведене процедура по Закону о јавним набавкама, како би и други могли да се пријаве, а уговор са БН-ом је закључен без те процедуре, односно директно, што су замјерили и ревизори Главне службе за ревизију - каже Његош Танасковић, начелник Одјељења за финансије у општини Вишеград.

Начелник општине Шипово Милан Ковач каже да износ који је уплаћиван Телевизији БН прелази оквире споразума о директном уговарању јавних набавки.

Угљевик, Градишка, Љубиње, Лопаре, Брчко, Власеница... Готово да нема општине у којој су били, или у којој су на власти СДС и ПДП, а да није издвајано за БН. Тако је створена страначка, СДС телевизија, која се финансира новцем из општинских буџета. За предсједника странке Вукоту Говедарицу, ова чињеница представља сасвим нормалан податак.

- Не видим ту ништа спорно, изузев што неко жели дискриминисати све друге осим РТРС-а - каже Говедарица.

Страначке аспирације расле су у годинама избора, па је и то јасно видљиво из извјештаја које посједујемо. Велика већина општина податке није ни доставила на наше захтјеве, чиме су прекршиле још неке законе. У овој слагалици страдали су локални медији, бројни радници су остали без посла, а приватна и страначка телевизија добијала је новац грађана, без објашњења и без њиховог знања.