latinica  ћирилица
08/10/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Фетел изгубио снагу, Хамилтон јуриша ка титули!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Јапана и додатно увећао предност над првим пратиоцем Себастијаном Фетелом који је опет одустао.

Хамилтон је остварио осми тријумф у сезони, укупно 61. и сада има великих 59 бодова више од првог пратиоца из Ферарија, четири трке прије краја.

Фетел поново није имао среће – заузео је друго мјесто на званичним квалификацијама иза Британца, али је морао да се паркира у боксу послије само три круга трке.

Њему је то саветовао тим, а момак из Хепенхајма их је послушао и у каснијем интервјуу стао у одбрану Ферарија, рекавши да је остварен "велики напредак" од када је он ту. Наводно је имао проблем са свећицом, открио је на старту трке да константно губи снагу и сада ће му бити изузетно тешко да стигне Хамилтона.

На другом мјесту завршио је Макс Ферстапен из Ред Була, којем је на не баш поштен начин одузета борба за титулу у посљедњем кругу, док је подијум попунио његов тимски колега Данијел Рикардо.

Њемачки возач је други пут у посљедње три трке прије времена морао да се повуче и четвртим слављем на легендарној "Сузуки", Луис је дошао на корак до четвртог побједничког пехара у генералном пласману.

Он је стартовао са пол позиције, савршено искористио велики пех највећег конкурента, али је захваљујући сигурној вожњи, помоћи цјелокупног тима и одличном тајмингу када је ријеч о одласцима у бокс, потпуно заслужено 61. пут у каријери попео на побједничко постоље.

Британац је под притиском био послије одласка у бокс, када се брзо приближио свом тимском колеги Валтерију Ботасу, који још није ишао на замјену пнеуматика, а Ферстапен га је пратио. Међутим, фински аутомобилиста је пустио Хамилтона да га претекне и за два круга је остварио више него довољну предност, па млади Холанђанин није ни успио да му припријети до самог финиша.

Шампионат Формуле 1 наставља се трком за Велику награду Сједињених Држава 22. октобра.

Извор: Б92