latinica  ћирилица
07/10/2017 |  13:08 | Аутор: РТРС

Љубић очекује да ће ПД ПСБиХ усвојити приједлог ХНС-а

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић очекује да ће изборни закон БиХ који је предложио ХНС, након подршке у Дому народа, добити подршку и у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упркос противљењу политичког Сарајева, односно бошњачких странака.

- Увјерен сам да ће закон бити усвојен током ове године и суштински он не може или не смије бити протван одлуци Уставног суда - рекао је Љубић за Н1 и додао да у случају да не буде усвојен, неће бити могућа имплементација изборних резултата.

Љубић је изразио спремност ХНС-а да разговара о било којем приједлогу измјена и допуна Изборног закона који суштински проводи одлуку Уставног суда БиХ, односно који омогућава легитимно представљање сва три конститутивна народа у Дому народа.

- То се не односи само на хрватски народ већ и на друге народе - рекао је Љубић.

Он је истакао да само Бошњаци у Федерацији БиХ имају обезбијеђено легитимно представљање, јер већински бошњачки кантони бирају више од двије трећине бошњачких и српских делегата, три четвртине делегата из реда осталих и у могућности су да изаберу најмање трећину делегата из реда хрватског народа.

Већински бошњачки кантони, констатовао је Љубић, контролишу не само три клуба већ и апсолутно већину у Дому народа, што заправо друга два народа ставља у неравноправан положај.

Извор: СРНА