latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:06 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Требињски Водовод уводи новине у наплати (ВИДЕО)

Требињски Водовод уводи новине у наплати и то за потрошаче који живе у згрaдама. У регистрованим заједницама етажних власника октобарски обрачун сваки потрошач добиће на своје име. Намјера управе Водовода јесте да стане у крај неодговорним потрошачима и ситуацији да због једног нередовног платише испашта цијела зграда.
Требињски водовод - рачун за воду - Фото: РТРС
Требињски водовод - рачун за водуФото: РТРС

Станари регистрованих заједница етажних власника више не морају бринути да ли ће ли неком од комшија каснити пензија или плата и хоће ли рачун за воду моћи измирити на вријеме.

- Притужбе грађана односиле су се на проблеме са нередовним платишама, али сада имамо појединачне рачуне и нередовне платише ћемо утуживати - каже Спасо Радовић, директор Водовода.

Нови метод наплате велико је олакшање за зграде у којима је било проблема са плаћањем заједничких рачуна. У онима, које су функционисале по принципу "договор кућу гради" појединачни рачуни неће донијети много промјене. И једни и други сагласни да без појединачних бројила, нема трајног рјешења. Иза рачуна са именом и презименом, тврде, треба да стоји стварна потрошња.

- Како ријешити проблем са обрачунима потрошње? Неком на примјер процури славина, па терет већег заједничког рачуна сносе сви - каже Недељка Илијић, из Удружења потрошача "Оаза". 

Из Водовода одговарају да је нова управа почела рјешавати проблеме и притужбе грађана. Појединачни рачуни били су лакши посао, док с појединачним бројилима неће бити тако.

- Нове зграде пи закону морају имати појединачна бројила на даљинско очитавање. Међутим, проблем је у старим зградама, јер нема могућности уградње појединачних бројила - каже Радовић.

Нови начин наплате односи се само на 30 одсто стамбених зграда, јер их је само толико регистровано као заједница етажних власника. Из Водовода поручују - или регистрација, како и закон налаже, или хватање укоштац са старим проблемима и комшијама, нередовним платишама.