latinica  ћирилица
07/10/2017 |  11:06 | Аутор: РТРС

Руски деминери чисте Србију од НАТО бомби

Више од 40 руских деминера са осморо деминера из Србије већ неколико седмица ради на чишћењу терена у околини Ћуприје, у оквиру помоћи коју Русија у деминирању пружа Србији од 2008. године.
Минско поље (илустрација) - Фото: СРНА
Минско поље (илустрација)Фото: СРНА

Руски деминери раде за компанију специјализовану за хуманитарно деминирање "Емерком Демајнинг", коју је руска Влада ангажовала за рад у Србији, а само у овој најновијој акцији до сада су очистили више од 280.000 метара квадратних.

Директор Центра за разминирање Србије Јовица Симоновић каже за Спутњик да је, због тежње Србије да уђе у ЕУ, Влада Србије у обавези да учествује у деминирању и да за њега издваја новац посљедње двије године, али да су то мала средства због проблема које земља има са финансијама.

Он каже да је за чишћење Србије од мина потребно два и по милиона евра, исто толико за уклањање касетних бомби на око 2.500 метара квадратних, а ту су и проблеми са авио-бомбама на више од 150 локација.

Србија је потписница Отавске конвенције, што значи да до 2019. године мора да постане земља без мина, али Симоновић не вјерује да ће се то догодити, управо због недостатка новца, због чега је драгоцјена помоћ коју Србија од Русије добија већ пуних девет година.

Руководилац пројекта разминирања "Ћуприја 1" Богдан Пилипчук каже да је договор да се неексплодиране мине чисте до дубине од 50 центиметара, међутим откопавају их и на већим дубинама, јер наилазе на бомбе из Другог, па чак и Првог свјетског рата.

Директор Српско - руског хуманитарног центра у Нишу Бојан Гламочлија објашњава да се руско-српски одред за хуманитарно разминирање заправо води као "привремена снага и средство" Центра.

Он истиче да је сарадња са руским деминерима претеча Српско-руског хуманитарног центра, јер се послије њихових првих долазака у Србију родила идеја о оснивању Центра.

Акицја "Ћуприја 1" трајаће до 20. децембра.

Извор: СРНА