latinica  ћирилица
07/10/2017 |  09:14 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Билал Боснић врбовао затворенике у Зеници

Вехабијски вођа Билал Боснић врбовао је тридесетак осуђеника који с њим издржавају казну у павиљону зеничког затвора, пише данашњи Глас Српске.
Билал Боснић - Фото: РТРС
Билал БоснићФото: РТРС

Лист наводи да је Боснић врбовао затворенике који су у складу са правилима вехабијског покрета промијенили физички изглед, скратили панталоне и пустили браде, те сада вјерске потребе испољавају свакодневним молитвама и учењима која не признаје Исламска заједница БиХ.

У радикализацију и прелазак на друге начине практиковања ислама увјерили су се и чланови независне Комисије парламента БиХ за праћење услова боравка у заводима, који су недавно били у посјети Казнено-поправном заводу Зеница.

Један од посљедњих затвореника које је Боснић радикализовао је и Едиб Буљубашић, четвороструки убица коме се суди и за злочине над Србима у логору Дретељ.

"Институције би требало да се позабаве овим проблемом док ситуација није ескалирала", наводе извори Гласа Српске.

Билала Боснића је Суд БиХ лани правоснажно осудио на седам година због јавног подстицања на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Група осуђеника у зеничком затвору, међу којима је било и припадника вехабијског покрета, 1. маја прошле године је на православни Васкрс претукла затворенике српске националности Ненада и Предрага Бајића и Синишу Бабића, а честе жртве малтретирања су и Роберт Јусић и Ненад Зорић.

Извор: СРНА