latinica  ћирилица
06/10/2017 |  12:56 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Напуштени светионик који ће до 2030. нестати (ВИДЕО)

Због запањујућих пјешчаних дина које окружују Рубјерг Кнуде, овај дио неки називају и данска Сахара.
Напуштени светионик који ће до 2030. нестати (Фото: Youtube Screenshot) -
Напуштени светионик који ће до 2030. нестати (Фото: Youtube Screenshot)

На северу Данске још 1900. године у промет је пуштен светионик Рубјерг Кнуде. Горостас висок 23 метара смјештен је на обали Сјеверног мора у Рубјергу, тачније на литици Lønstrup која се издиже на 60 метара надморске висине.

Када је изграђен, око њега није било пјешчаних дина, али због ерозије тла, подизања нивоа мора и јаких вјетрова који су нанијели пјесак с оближњих литица, ствари су се с временом драматично измијениле.

Светионик је био у функцији од 27. децембра 1900. до 1. августа 1968. године. Затворен је кад су рибари схватили да наноси пјеска у потпуности блокирају поглед на њега с мора.

Ерозија тла и "нестајање"

Пјесак је затрпао и зграду музеја и гостионице које су се налазиле уз њега, па су у међувремену уклоњене из сигурносних разлога.

Због запањујућих пјешчаних дина које окружују Рубјерг Кнуде, овај дио неки називају и данска Сахара. Сваке године га посјећује велики број људи који желе да уживају у несвакидашњем призору те скандинавске земље.

Обала у просјеку сваке године еродира по 1,5 метара, због чега стручњаци претпостављају да ће до 2030. године светионик "прогутати" море и пјесак.

Како заправо изгледа овај запањујући дио Данске, погледајте у видео-снимку.

Извор: Б92