latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Јужно воће штити мозак

Жене које редовно једу наранџе, грејпфрут и лимун имају 20 одсто мањи ризик да доживе мождани удар, показују истраживања британских научника. Исти је ефекат и уколико пију свјеже цијеђене сокове од цитрусног воћа.
Сок од наранџе - Фото: илустрација
Сок од наранџеФото: илустрација

- Кључ је у флавоноидима, природним антиоксидансима и антизапаљенским чиниоцима који снижавају крвни притисак и ниво холестерола. На тај начин помажу артеријама - објашњава др Один Касиди, вођа истраживачког тима.

- Истраживање има за циљ да објасни везу која влада међу флавоноидима из одређеног јужног воћа и женског мозга - додаје он.

Иако су и друге намирнице богате флавоноидима, нарочито црно вино, њихова благодет се не испољава у толикој мјери. Заправо, појачан унос ових једињења из свих намирница, осим јужног воћа, није у толикој мјери довео до смањења ризика од шлога, зато је ово истраживање веома важно.

Британски љекари савјетују жене да превентивно конзумирају што више наранџе и грејпфрута, а лимуна онолико колико им прија за желудац, нарочито ако имају предиспозиције за мождани удар.

Извор: Вечерње новости