latinica  ћирилица
29/09/2017 |  16:17 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Свјетски дан срца обиљежен у Српској (ВИДЕО)

Свјетски дан срца који се ове године обиљежава под мотом "Подијелимо знање и искуство" обиљежен је и у градовима Српске.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

У Бијељини су организовани бесплатни прегледи за грађане.

Грађани су показали велику заинтересованост за бесплатне прегледе који су се могли обавити на неколико пунктова у граду на којима им је мјерен крвни притисак, уз процјену кардиоваскуларног ризика. Свјесни су да су кардиоваскуларна обољења на листи водећих и најчешћи узрок смртности.

Кардиоваскуларна обољења данас попримају размјере епидемије и заузимају прво мјесту у укупном морбидитету и морталитету. Зато је неопходно промијенити начин живота, увести правилну исхрану и физичке активности.

- Морају се благовремено радити контроле крвног притиска и масноће, јер су то фактори ризика на које ми можемо да утичемо и помогнемо свом срцу - каже прим. др Милица Ловрић, шеф Кардиологије у болници "Свети Врачеви" из Бијељине.

Душко Вулић, национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Српској, наводи да у свијету сваке године око 17,5 милиона људи умире од кардиоваскуласрних болести.

У Српској годишње умре око 14.000 људи, а од тог броја око 48 одсто умрлих је од кардиоваскуларних болести. У Универзитеско клиничком центру сваки дан се усвајају нове вјештине и методе којима се лијече пацијенти.

- Циљ свих нас, и здравствених радника и цјелокупног друштва, је да кренемо са превенцијом у најранијем животном добу - истиче ресорни министар Драган Богданић.

Промјеном животних навика и здравијим начином живота могу се продужити продуктивне године, смањити трошкови лијечења и економске посљедице.