latinica  ћирилица
29/09/2017 |  11:20 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Четири правила "чистог спавања"

Тренд "чистог спавања" нема никакве везе са чистоћом постељине, већ се односи на животне навике и њихову промјену у циљу што квалитетнијег сна, спавања, уклањања умора и општег побојшања психичког стања.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Режим "чистог спавања" подразумијева 7 до 8 сати непрекинутог сна сваке ноћи, доручак најмање 30 минута након буђења, смањење количине кофеина и конзумирање алкалне воде.

"Чисто спавање" је популаризовала глумица Гвинет Палтроу почетком 2017. године. Она каже да сан игра битну улогу у одређивању нашег апетита и нивоа енергије, и да би то зато требало да буде наш приоритет. Неквалитетан сан доводи до гојења, лошег расположења, поремећаја метаболизма, слабљења меморије и смањеног имунитета, а утиче и на изглед коже.

1. Фокусирајте се на здравствене добробити сна

Неке од бројних позитивних ствари које долазе са добрим сном су смањена осетљивост организма на болести, више енергије током дана, побољшање расположења, већа контрола над телесном тежином и бољи секс.

Решићете се подочњака и јутарње подбулости, тен ће вам се поправити и кожа ће изгледати боље, смањиће се акне и нестати црвенило.

2. Намјестите аларм - за спавање

Потребно је да одредите вријеме када ћете бити будни. Сами процените када морате да се пробудите и да ли ћете моћи да "одрадите" тих 7 - 8 сати.

Једноставно, намјестите још један аларм који ће вам указати када да идете на спавање и испустити сву технологију из руку прије одласка у кревет, од телефона до даљинског управљача.

3. Уведите мале ритуале прије спавања

Осмислите ритуале којима ћете замијенити навику куцкања и скроловања нечим више опуштајућим. Почните са нечим мањим, одложите телефон сат времена прије спавања, топле, направите миришљаву купку или прочитајте неколико страна књиге или часописа.

Ускоро ћете се навићи на те ритуале и радоваћете се том времену прије спавања посвећеном само себи.

4. Почните да водите дневник спавања

У дневнику пробајте да записујете све добробити "чистог спавања" које сте примијетили на себи. А то можете да уочите ако не преспавате цијели викенд, као и обично, или почнете да се осјећате свјеже и орно ујутро, пуни енергије која само чека да уђете нови дан.

Запишите све, као када нпр. водите дневник мршављења, и видјећете колико су се навике и опште стање ума и тијела промијенили.

Извор: Б92, Агенције