latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:03 | Аутор: РТРС

Откриће које може да спријечи колонизацију Марса

Истраживање свемира и колонизација Марса су и даље немогући, барем судећи према резултатима истраживања о канцерогеним космичким зрацима.
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација) -
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација)

Научници су анализирали претходне студије о туморима на мишевима и пронашли да су животиње у свемиру два пута склоније раку него што се раније мислило.

Претходне студије нису истражиле на који се начин космички зраци шире од директно оштећених ћелија до секундарних, тако уништавајући ДНК и претварајући их у канцерогене ћелије. Ово истраживање је показало да је одбрамбени механизам знатно опао при количини радијације којој су мишеви били изложени.

Космичко зрачење које изазива катаракту, оштећење нерава и проблеме у циркулацији, сачињено је од високоенергетских атомских и субатомских честица које настају из експлозија звијезда и црних рупа.

Због тога су астронаути изложени много већем нивоу радијације од људи на Земљи, пошто наша атмосфера обезбјеђује природну заштиту од штетних радиоактивних зрака. Штавише, чланове Међународне свемирске станице такође штити наше магнетно поље које одбија космичке зраке из Земљине орбите.

Иначе, многе свемирске агенције посветиле су се истраживању ефеката радијације у свемиру, а НАСА намјерава да пошаље човјека на мисију на Марс 2030. године, док Кина намјерава да их престигне и своју независну мисију изведе већ 2020. године.

Извор: Агенције