latinica  ћирилица
26/09/2017 |  12:33 | Аутор: РТРС

На послу читао "Мајн кампф" и добио отказ!

Један службеник у Берлину добио је отказ пошто је откривено да је на послу читао оригинални текст "Мајн кампфа" Адолфа Хитлера.
Мајн кампф - Фото: илустрација
Мајн кампфФото: илустрација

Мушкарац је у смјени, у соби за одмор, читао изворни примјерак у Њемачкој забрањене књиге "Мајн кампф" (Моја борба) у којој је Хитлер изложио своју расистичку идеологију и антисемитизам, преносе њемачки медији.

Службеник је тужио државу тврдећи да је прије отказа требало да добије опомену, али је суд за радне спорове данас одлучио да је отказ законит.

Судија је објаснио да послодавац у случају тако тешког прекршаја није законски обавезан да да опомену пред отказ и да је имао право да отпусти службеника по кратком поступку.

Запослени ради у униформи којом представља државу – Берлин и тим прије је дужан да се држи начела слободног демократског устава, рекао је судуја.

"Јавно излажући свастику, уставом забрањени нацистички симбол који се налази на корицама књиге, службеник се одрекао права на опомену пред отказ", рекао је судија.

Отпуштени службеник нема право жалбе вишем савезном суду.

Нацистички диктатор Адолф Хитлер написао је 1924. године "Мајн кампф" у којој је изложио политичке и идеолошке ставове коју су каснија постали начела нацистичке идеологије.

Извор: Агенције