latinica  ћирилица
25/09/2017 |  17:12 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Човић-Фергусон: Потребан додатни напор за кључне реформе

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон оцијенили су данас да је потребно да сви политички актери у предстојећем периоду уложе крајњи напор у креирање амбијента повољног за стицање кандидатског сатуса, активирање Акционог плана за чланство у НАТО и измјене Изборног закона БиХ.
Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон на састанку у Мостару - Фото: СРНА
Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон на састанку у МостаруФото: СРНА

Човић и Фергусон разговарали су у Мостару о испуњењу предуслова за реализацију кандидатског статуса БиХ у ЕУ, што посебно подразумијева испуњење обавеза у вези са упитником Европске комисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Тема разговора била је и могућност активирања МАП-а крајем године, те измјене Изборног закона БиХ у складу са одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци".

Заједничка је оцјена да је неопходно да сви одговорни политички актери знатно унаприједе и интензивирају комуникацију, те уложе крајњи напор у креирање амбијента повољног за рјешавања ових кључних изазова до краја године, прије уласка у наредну изборну годину.

У саопштењу се наводи да су приоритет свих народа у БиХ мир, стабилност и једнакост, што намеће велику обавезу да се крајње одговорно, искрено и конструктивно приступи рјешавању ових питања.

Човић, који је информисао Фергусона о политичкој ситуацији у БиХ, истакао је да је за стабилизацију прилика и унапређење укупних односа у земљи од посебног значаја промјена Изборног закона.

У том смислу, позитивно је што ће се приједлог измјена предложен од странака окупљених око ХНС, након што је прошао провјеру ваљаности Уставног суда БиХ, ускоро наћи у редовној процедури у Представничком дому парламента БиХ, као и неки други приједлози који су најављени, а који треба да буду такви да потпуно обезбјеђују заштиту општег изборног права, те уставног начела легитимног представљања.

Саговорници су се усагласили да је то прилика да се посредством отворене, добронамјерне и конструктивне расправе дође до крајње инклузивног рјешења, које гарантује спровођење судске одлуке "Сејдић-Финци", као и да сваки конститутивни народ може изабрати по једног члана Предсједништва, односно да се онемогући да један народ бира два члана Предсједништва БиХ.

Фергусон је нагласио да ће његова земља наставити да пружа пуну подршку БиХ на њеном евроатлантском путу.

Човић је прије сусрета са Фергусоном додијелио похвалнице најуспјешнијим студентима Универзитета у Мостару за изузетна академска достигнућа у протеклој академској години.

Он је охрабрио студенте да наставе да постижу изврсне резултате и истакао да их њихов резултат обавезује да буду предводници изградње бољег и успјешнијег друштва.

Извор: СРНА