latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:49 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Бијељина: Лица са инвалидитетом траже бољи приступ институцијама (ВИДЕО)

У Бијељини је одржана улична акција под називом "Долазим лично" коју је организовала Коалиција организација особа са инвалидитетом Града Бијељина "Колоси", како би указали на проблем неприступачности великог броја јавних установа. Лица са инвалидитетом су истакла да је велики број мјеста на која морају да дођу лично како би обавили неки посао, али да им то није омогућено због архитектонских баријера или недостатка тумача. Позвали су надлежне да ријеше бар дио ових проблема.
Бијељина - лица са инвалидитетом - Фото: РТВ Слобомир
Бијељина - лица са инвалидитетомФото: РТВ Слобомир

На згради градске управе направљене су рампе за приступ инвалидских колица у шалтер салама, али лица у колицима и даље не могу ући у највећи дио објекта. Затражили су да се изгради рампа и лифт у овој згради.

- Добијамо позиве на одређена предавања, промоције или обиљежавања, али ми не долазимо, јер једноставно не дозвољавају да се које користе колица носе уз степенице - каже Милорад Јовић, технички секретар Коалиције "Колоси".

Ситуација је још тежа када је у питању зграда суда у коју је немогуће ући колицима. Овдје постоји рампа, али је њен нагиб такав да се не може користити, па већину послова из надлежности суда лица са инвалидитетом обављају на улици.

- Јако се често дешава особама са инвалидитетом да своје послове обављају на тротоару или да чекају, а велики је проблем кад пада киша. Уосталом, ми и не желимо да документе овјеравамо на тротоару, желимо да уђемо лично у институције - каже Борис Цвјетковић, предсједавајући Коалиције "Колоси".

Приступ јавним установама и институцијама, односно услугама које пружају, отежан је и лицима са другим тјелесним оштећењима као што су слијепи и слабовиди или лица са оштећењима слуха.

- Било би добро да бар на степенице ставе жуте траке, јер слабовидна особа кад силази низ степенице не зна гдје је крај тих степеница ни гдје је почетак - каже Љиљана Јовичић, предсједница Организације слијепих и слабовидих лица Бијељина.

Група лица са инвалидитетом са транспарентима на којима су поруке упућене јавности и представницима установа обишла је и градски музеј, Пореску управу, Пошту, указала на проблем приступачности у Полицијској управи и Дому здравља, али и поздравила позитиван примјер градске библиотеке и Центра за културу који су прилагођени свим грађанима.