latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:07 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Петровић: За ступање у брак мјесечна накнада до 650 КМ

Градоначелник Требиња Лука Петровић донио је одлуку да ће од 1. октобра ове године лица старости од 38 година и више која ступе у брак добијати из градског буџета мјесечно до 650 КМ у трајању од 18 мјесеци.
Лука Петровић - Фото: СРНА
Лука ПетровићФото: СРНА

Накнаду од 650 КМ добијаће супружници без запослења, а уколико оба лица имају просјек примања испод просјечне плате у Републици Српској примаће 350 КМ, док ће накнада за оне чија су примања изнад просјека износити 200 КМ мјесечно.

Петровић је рекао Срни да је услов да једно од лица која ступају у брак има 38 година и више, да једно од њих живи на територији града Требиња, те да се вјенчају у овом граду гдје би живјели током наредних 18 мјесеци.

"Сваки град који жели да буде озбиљан треба да повећава број становника, а Требиње је управо такав град. За овакву одлуку смо се опредијелили зато што знамо да у граду има око 500 особа са 38 година и више које још нису ступиле у брачну заједницу. Ми бисмо били задовољни када би се у овој години реализовало 50 бракова", истакао је Петровић.

Он каже да би Требиње добило још један разред, уколико би од тих 50 парова сваки други добио дијете, те истакао да градска власт на овај начин покушава да задржи младе и образоване, да им да финансијски подстицај како би могли да формирају брачну заједницу.

Петровић истиче да финансијски могу подржати овакву одлуку, првенствено због значајнијег пуњења буџета у односу на претходне године, које се огледа у појачаним контролама - бољој наплати комуналних такси, накнадама од паркинга и других накнада, али и захваљујући и уштедама у Градској управи, новоформираном Фонду солидарности.

"Када се све ово сабрало дошли бисмо до новца који можемо да усмјеравамо за разне програме - за помоћи како мајкама, породиљама трећег или четвртог дјетета, тако и дјеци која похађају школу са села, демобилисаним незапосленим борцима. Уводимо и субвенцију за самозапошљавање, за обнављање пољопривредних машина и куповину садног материјала", навео је Петровић.

Он је истакао да је само добром организацијом и одговорним радом у Градској управи омогућен значајнији уплив средстава у градских буџет, а самим тим и остварење планираних програма.

Међу многобројним програмима које је Градска управа зацртала да реализује у скорије вријеме, како би подстакла наталитет у граду и помогла младим брачним паровима је и програм стамбеног збрињавања, према коме би млади плаћали квадрат стана око 1.300 КМ, а добили би бескаматне кредите.

"У наредних петнаестак дана ћемо сачинити програм збрињавања младих брачних парова који немају ријешено стамбено питање и имају до 40 година старости. Намјера нам је да то буду кредити без камата, да ми кажемо колико можемо да субвенционишемо каматну стопу и да захтијевамо од извођача радова да субвенционише дио каматне стопе", каже Петровић.

Он додаје да ће на тај начин млади брачни парови имати ограничену цијену квадрата, око 1.300 КМ са ПДВ-ом и бескаматне кредите, с тим што би враћали само главницу.

"То за нас нису велика средства и процјењујемо да би за једну такву зграду трошак Градске управе износио око 350.000 КМ на 15 година", рекао је Петровић и додао да ће прво бити расписан јавни позив, те да би изградња зграде са 25 до 35 станова требала да почне почетком маја наредне године.

У плановима Градске управе међу приоритетима су и породице које живе на селу, односно дјеца која похађају школу у подручним одјељењима или путују у град.

"Одлучили смо се да за такву дјецу дамо подстицајна средства од 125 КМ мјесечно тамо гдје су мала примања или их нема, а тамо гдје су већа од просјечне плате у Републици Српској издвајаћемо 75 КМ по ученику", рекао је Петровић.

Он каже да ће на овај начин дати подстицај породицама да остају на селу, али и онима које се колебају да ли да живе на селу, а које ће моћи да праве своје производе и пласирају их путем откупних станица, које се ових дана монтирају и посредством организованог Аграрног фонда, који ће те производе откупљивати.

Извор: СРНА