latinica  ћирилица
25/09/2017 |  08:11 | Аутор: РТРС

Вегетаријанци склонији депресији?

Вегетаријанци и вегани су подложнији психичким, али и физичким болестима него особе чија исхрана укључује и месо, а двоструко су склонији депресији од сваштоједа, показало је истраживање британских научника са Универзитета у Бристолу чији су резултати објављени у часопису "Journal of Affective Disorders".
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Истраживање је спроведено на 10.000 испитаника, међу којима је било 350 вегетаријанаца и вегана. Оно је показало да недостатак неких витамина и минерала код вегетаријанаца оставља посљедице по њихово ментално здравље.

Најчешће је ријеч о недостатку гвожђа и витамина Б12. Око седам одсто вегетаријанаца и 50 одсто вегана пати од недостатка тог витамина, а што је особа дуже вегетаријанац или веган, ризик је већи.

Витамин Б12 или кобаламин један је од осам витамина из Б групе и неопходан је за правилно функционисање нерава и здравље нервног система, ћеља мозга и црвених крвних зрнаца.

Заједно с фолном киселином учествује у синтези ДНК и РНК, а важан је у метаболизму сваке ћелије тијела, пошто учествује у синтези масних киселина и стварању енергије. Помажући тијелу да апсорбује фолну киселину, олакшава ослобађање енергије. Витамин Б12 користан је и за расположење, памћење, квалитет коже, косе, ноката и за пробаву, као и за спречавање анемије.

Особе код којих је дијагностикован недостатак тог витамина често се осјећају уморно. Кобаламин позитивно утиче на расположење, односно дјелује као заштита против депресије, подсјећају британски научници.

Раније студије су откриле недостатак витамина Б12 код чак 30 одсто особа које су хоспитализоване због депресије, а љекари вјерују да је број и већи с обзиром на то да тестирање нивоа тог витамина у организму није стандардна процедура код испитивања здравственог стања психичких болесника.

Једна од главних улога витамина Б12 је претварање хране коју конзумирамо у енергију. Има га у бројним намирницама животињског поријекла и у мањим количинама у млијеку и јајима. Због тога се вегетаријанцима и веганима препоручује узимање суплемената витамина Б12 како би им мозак добро функционисао и како би се избјегао развој анемије.

Опасност вреба и од превише омега-6 киселина

Анкета је показала и да испитаници, вегетаријанци и вегани, конзумирају и већу количину бразилских ораха богатих омега-6 масним киселинама, што научници такође повезују с могућношћу настанка проблема с менталним здрављем. За разлику од омега-3 масних киселина присутних у сардинама или лососу које спречавају упалне процесе и растварају крвне угрушке, омега-6 чине управо супротно и подстичу инфламације.

Упални процеси и способност згрушавања крви важне су функције у организму ако се повредимо или имамо рану, али упала се мора зауставити пошто рана зарасте. Међусобни однос омега-6 и омега-3 врло је осетљив и захтјева међусобни баланс. Прекомјеран унос омега-6, рецимо кроз житарице, маргарин и биљна уља доводи до хроничног упалног стања код великог дела популације у западним земљама, што доприноси настанку кардио-васкуларних болести.

Ранија истраживања су показала да неки вегетаријанаци и вегани пате и од недостатка гвожђа, витамина Д и омега 3 масних киселина, јер нису довољно информисани о нутритивним вриједностима намирница које конзумирају или не конзумирају.

Извор: Б92, Агенције