latinica  ћирилица
24/09/2017 |  20:05 ⇒ 25/09/2017 | 09:59 | Аутор: РТРС

Додик: Проблем није политичко изношење мишљења, али јесте насиље (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да дјеловање опозиције није никакав проблем док је у оквиру политичког изношења мишљења о томе шта се дешава, али да јесте проблем уколико се покуша са насиљем или улицом, те да ће тада видјети да Република Српска функционише.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Препоручујем им да то и не покушавају да покажу", рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је Српска демократско друштво у којем свако има право да политичко дјеловање одреди на начин како мисли да је за њега најбоље, те да је опозиција за то имала прилику у оквиру Народне скупштине Српске, као једине легитимне скупштине народа, а коју су покушали да доведу у питање из намјере да се у Српској уведе хаос и онда оптужи власт за неспособност у функционисању институција.

"Видјели смо то у овим књижицама о припремању разних сценарија, једна од тих је управо то, само их различито зову. Могли смо да гледамо неке парламенте у Федерацији БиХ, сада гледамо скупштину, али то је у суштини исто. Нема ту неке веће разлике. Опозиција наравно заварава народ када каже да нема прилику да то уради", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако је ишта у медијским смислу пропраћено то је онда готово сваки наступ опозиције која има микрофоне у Народној скупштини да искаже све своје ставове, али и медије који их прате.

"Али требао је ексцес у Републици Српској да се изједначимо с оним што јесте Федерација која не функционише и заједнички ниво, гдје они имају власт, који опет не продукује ништа и не говори се о никаквом успјеху", оцијенио је Додик.

Он је нагласио да су оправдања опозиције дио сценарија повријеђености, јер немају никакав програм осим да нападају њега, што ће се потврдити и на сутрашњој "скупштини народа" у Бањалуци коју је најавила опозиција.

"Имамо посла са губитницима. Дај једном заћутите и одмјерите своје мјесто онако како вам то народ одмјери. Побиједите! Мислим да су добро скренули са становишта политичких пројекција онога шта требају. Младен Иванић је побиједио зато што је од 40.000 гласова, 38.000 отишло на листу Иванића. Чујете сада Бошњаке који говоре како су гласали за њега. Па нисте ви легитимни представници српског народа. Легитимни представник на изборима је Жељка Цвијановић која је добила 20.000 више гласова од Иванића на српском гласачком подручју", нагласио је Додик.

Он је истакао да је на састанку коалиције СНСД-ДНС-СП разговарано да се у бањалучкој дворани "Борик" направи скуп у исто вријеме, али да то није могуће јер путује у Беч због раније заказаних обавеза.

"Као што многи знају, тамо имамо добре пријатеље. Један од њих могао би да буде веома важан у Влади Аустрије након ових избора, а и идем тамо да се сретнем са тим људима", рекао је Додик.

Он је поручио да је поносан на оно што је актуелна власт урадила у Републици Српској, коју су успјели да стабилизују и "отргну из руку лоше власти" коју су тада чинили СДС, Драган Чавић као предсједник Републике и Младен Иванић као предсједник Владе.

"Памти ли ико ишта шта су урадили, има ли иједан објекат који могу показати да су направили? Има ли нека траса пута од десет километара да су урадили? Има ли водовод који су направили? Има ли било шта да су урадили осим да су покушали да крече неке објекте и да на тај начин покажу да су нешто учинили", упитао је Додик.

Он је додао да разумије њихову фрустрацију, јер већ десет година покушавају да добију изборе, али узалуд, те да су прошлогодишњи локални избори показали да су маргинална мањина у том погледу.

"Њихов једини велики тренутак био је 2014. године када су имали неку прилику и шансу и тада нису знали шта да учине. Онда су отишли у заједничке институције БиХ и подбацили се под интересе бошњачке политичке елите и међународне заједнице", нагласио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да су јачину опозиције показале и трибине у Трнову када је СНСД окупио 750 људи, а опозиција 112 људи, од којих је 50 дошло из Сарајева и немају везе са Трновом.

"И они се позивају на народ, који народ? Онај који гласа? Онај ко гласа каже своје. Онај који хоће хаос, тај дио народа они предводе", истакао је Додик и навео да нове анкете показују драматичан пад рејтинга СДС-а са 24 на 14 одсто.

Према његовим ријечима, СДС губи чланство, људе који рационално размишљају, који су дио државотворне политике СДС-а од почетка конфликта на простору бивше Југославије и који су окренути интересима Републике Српске.

Додик је навео да Република Српска, да није константних измишљених прича опозиције, дјелује сасвим стабилно и мирно.

"Дакле, они мисле да је политика рушења прије избора, који су за годину дана, да је то њихова права платформа и њихов успјех. Зато су се и окренули на Министарство унутрашњих послова. Један /Вукота/ Говедарица да напада /Драгана/ Лукача, министра који је неколико пута рањаван, а он је дезертер. Ако има синоним за дезертерство онда је то Говедарица", рекао је Додик.

Он је навео да слично говоре и о њему, иако је његова улога у Војсци Српске позната, јер је био командир војне полиције на аеродрому док Народна скупштина није одлучила да посланици имају ратни распоред и да своје обавезе морају да испуњавају у Скупштини.

"Чак и први предсједник Републике Српске ми је додијелио орден који нема ни Говедарица, ни било који од њих, за учешће у отаџбинском рату. Према томе, то једноставно нисам сматрао нешто неопходним да се хвалим, али када видим како они говоре о томе, онда ћу морати да им изнесем све те податке па да скинемо више ту причу", рекао је Додик.

Он је додао да опозиција напада МУП, Народну скупштину, РТРС, те упитао како је могуће да посланик Адам Шукало, који је добио 280 гласова може да напада јавни сервис, који не може дати исту пажњу некоме ко је добио 280 и некоме ко је добио 350.000 гласова.

Предсједник Српске је констатовао да није добра позиција Срба у ФБиХ, иако често чује да опозиција говори да у том ентитету наводно тече мед и млијеко и да није непозната њихова занесеност и опчињеност Сарајевом и ФБиХ, мада је неразумљива.

"Постоје многи који су отишли у Сарајево за вријеме бившег комунистичког и сваког другог режима и слаткојечивост муслиманске сећије искористили за то да се повинују и да се продају њиховим захтјевима и политичким пројектима. Негдје сам читао једну добру дефиницију да је предаја први корак издаје националних интереса. Они су заиста отишли у Сарајево и предали се", нагласио је Додик.

Он је рекао да нису реална упоређивања да ФБиХ има Телеком, а да је Српска свој продала, јер тај новац није употријебљен за покривање дубиоза, што би ФБиХ продајом свог сада урадила.

"У томе је наравно била понегдје и нека грешка или неки неуспјех. Али он није био намјерно пројектован и изведен. Он је био дио околности које су се дешавале, у околностима у којима се налази Република Српска велико је умијеће било одбацити прије свега политичке нападе и амбијент који је у томе постојао у вези са развлашћивањем Српске и јачањем централизације у БиХ", рекао је Додик.

Он је истакао да је успјех актуелне власти што се из тог амбијента, који је подржавала међународна заједница, дошло до механизма координације чија је суштина да се уважавају надлежности које имају различити нивои власти.

"Морам да подсјетим јавност да су они прихватили и усвојили Бакиров механизам координације у јануару прошле или претпрошле године на тајној телефонској сједници. Када смо дигли галаму, морали смо да сједнемо и да тај механизам координације усагласимо на свим нивоима. Данас је у том механизму координације кључна реченица да представници ентитета и било ког органа власти морају да имају писмено овлаштење за учествовање и гласање поводом тог питања", рекао је Додик.

Он је закључио да Република Српска у односу на ФБиХ изгледа као стабилно и лијепо мјесто у којој функционишу институције, па и Народна скупштина упркос блокадама опозиције.

Извор: Срна