latinica  ћирилица
24/09/2017 |  16:05 ⇒ 25/09/2017 | 09:50 | Аутор: РТРС

Дијалог унутар институција, нема алтернативу (ВИДЕО)

Из скупштинских клупа, опозиција креће у ванпарламентарно дјеловање. За сутра су у Бањалуци најавили прву тзв. Скупштину народа. Укључујући недавне догађаје у Народној скупштини све је то, очигледно, урађено по нечијим инструкцијама, поручују из СНСД. Из Уједињене Српске понављају да дијалог у институцијама нема алтернативу.
Народна Скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна Скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Захтјеви опозције у Народној скупштини нису ни оспорени, али ни уважени, па ће борбу наставити ванпарламентарним методама. Тако, пред скуп у Бањалуци, најављују из опозциије.

"Спријечени смо да учествујемо на прошлој сједници, да говоримо о свим оним стварима које су биле на дневном реду и ја мислим да није никакав проблем да опозиција направи један скуп", каже Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

У СНСД-у тврде да је то само покушај опозиције да привуче пажњу, јер су свјесни да не могу остварити резултате.

"Ми имамо власт у 42 општине на нивоу Српске, а они су на нивоу БиХ и нису ништа урадили за Републику Српску. Већ, супротно, покушавају да успоре њен развој", истиче Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а.

Из Уједињене Српске питају - ако је већ ревизорски извјештај о консолидованом извршењу буџета био разлог покушаја блокаде парламента, зашто њихови одборници нису реаговали на већ трећи негативан ревизорски извештај Општине Угљевик.

"Нико се из Савеза за промјене није огласио у вези са овим негативним ревизорским извјештајем, иако сви чине власт у Угљевику, осим НДП-а", каже Божидар Васић, члан Предсједништва Уједињене Српске.

У овој странци разлог за овакав потез опозиције виде у губитку парламентарне већине на нивоу БиХ, лошем резултату на локалним изборима и осипању странака које чине Савез за промјене.

"Суштина је у томе да су ови догађаји дио плана да се предуприједи очигледно губљење политичког утицаја којем су изложене ове странке и овај Савез, са којим ће се, хтјели или не хтјели, морати суочити на сљедећим изборима", нагласио је Душан Стојичић, потпредсједник Уједињене Српске.

Све се ради по већ виђеном сценарију у Федерацији, који је очигледно осмишљен изван Републике Српске, кажу у СНСД-у.

Петровић додаје да они упорно говоре да немају ментора. "Наравно да имају", каже Петровић, јер "радити ствари ванпарламентарно и против интереса Српске може само онај ко је зависан од некога".

Из опозиције понављају да у организовању најављених скупова нема ништа нелегално и да је, како кажу, њихова обавеза, као народних посланика, да разговарају са грађанима.

"Суштина Скупштина народа, које ми организујемо у наредном периоду, је да се каже истина о Српској, о стању у којем се данас налазимо и шта је то потребно урадити да она постане много боље мјесто за живот", истиче Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Све то може се постићи и посланичким дјеловањем, за који су и добили мандат од народа, кажу у Уједињој Српској. Из ове странке поручују да Српска има једну Народну скупштину која од краја 1991. године ради у континуитету и остварује уставом прописану улогу. Због тога, кажу, дијалог унутар институција, нема алтернативу.