latinica  ћирилица
24/09/2017 |  15:49 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Новац од помоћи Србије општине у ФБиХ улажу у инфраструктуру (ВИДЕО)

Од 5,5 милиона евра, колико је Влада Србије издвојила општинама за заједничке пројекте са Српском, милион евра намијењено је за помоћ Дрвару, Гламочу, Грахову и Босанском Петровцу - општинама у Федерацији, са већинским српским становништвом. Новац ће бити уложен у реконструкцију инфраструктуре.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Општинама, које кантони и федерална власт опструишу, јер у њима већински живе Срби, помоћ Владе Србије веома је значајна.

Горан Броћета, начелник општине Дрвар истиче да се у оваквим повратничким општинама не улаже ни у путеве, ни у канализацију, ни у водовод. Народ је, каже, препуштен сам себи, а локалне заједнице немају никакав буџет.

Добијени новац  од Србије биће уложен у обнову инфраструктуре и пројекте који би поспјешили повратак и обезбиједили нова радна мјеста.

Радован Марковић, начелник општине Гламоч, каже да су од добијеног новца планирали реконструкцију привредно-спортско-ректративниг центра "Бусија", у којем постоји и базен.

Српско становништво из Кантона 10 посебно радује чињеница да их Матица, ипак, није заборавила. Срби у Ливањском и Унско-санском конатону истичу да је помоћ Србије за њих од великох значаја.

"Морамо се захвалити предсједницима Вучићу и Додику што су смогли снаге да обезбиједе помоћ, што нас повратнике и више него охрабрује јер знамо да нисмо напуштени", истиче Миле Марчета, српски посланик у Влади Кантона 10. 

Једину подршку Србима у овом дијелу Федерације до сада је пружала Република Српске. Управо захваљујући институцијама Српске, у Дрвару ће ускоро бити отворен први дјечији вртић.