latinica  ћирилица
24/09/2017 |  15:48 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Братунац нема локалне медије, али има новца за БН телевизију (ВИДЕО)

Више од половине укупних средстава из буџета општине Братунац, за подршку медијима, уплаћивано је на рачун БН телевизије. У посљедњих десетак година, само за праћење локалне скупштине, плаћано им је око 10 хиљада марака годишње. За то вријеме гасиле су се локалне радио-станице и новине, јер помоћ општине нису имали.
Братунац-финасирање медија - Фото: РТРС
Братунац-финасирање медијаФото: РТРС

Општина с некадашњом експерименталном телевизијом, радио-станицом и локалним листом “Наша ријеч“ данас је спала на огласне табле. Недељко Зеленовић уредник некадашње општинске радио-станице каже да је Радио Братунац угашен због политичких разлога тадашње скупштинеске већине коју је предводила СДС.

"Код нас је све политика, медији су комплетно постали политика........радио Братунац, у коме сам ја био уредник, угашен је наводно из финансијских разлога“, истиаче Зеленовић.

Финансијских средстава зато има за БН телевизију, односно погодне медије, кажу у опозицији. Средства намијењена за медије никада за вријеме владавине Недељка Млађеновића, односно СДС-а, нису била транспарентна нити је икада расписиван јавни позив за прерасподјелу тих средстава.

Умјесто да помогне рад локалних медија, начелник општине неријетко се обрачунава с новинарима. С друге стране новац редовно уплаћује у Бијељину и Сребреницу – каже Ранко Јаковљевић новинар локалног портала "Деспотовина".

"Па тако имамо ситуацију да се шаљу прилози из Братунца како у том граду тече меди и млијеко. Међутим, ситуација је сасвим другачија....“, додаје Јаковљевић.

У општини Братунац не постоји портпарол, редовних прес-конференција нема - службеници и функционери често одбијају да говоре за медије. Начелник општине и овог пута одбио је да говори за нашу телевизију.