latinica  ћирилица
24/09/2017 |  13:24 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Кошарац: Иванић је изабран гласовима Бошњака и нема право да држи лекције Српској

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац изјавио је да почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, који је на позицију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске изабран гласовима Бошњака, нема право да држи политичке лекције никоме у Српској, а камоли предсједнику Републике Милораду Додику и СНСД-у.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Младен Иванић је у Предсједништво БиХ изабран гласовима Бошњака, због чега је у овом мандату радио у интересу оних чији су гласови пресудно утицали на тај избор. Сваки пут кад би и помислио да треба нешто да уради за српски народ, Бакир Изетбеговић и СДА би га подсјетили чијим је гласовима изабран - рекао је Кошарац, коментаришући Иванићеве ставове у вези са питањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Према ријечима Кошарца, Иванићев избор у Предсједништво БиХ омогућио је улазак странака тзв. Савеза за промјене у власт на нивоу заједничких институција у Сарајеву и покренуо спиралу издаје и бројних одлука штетних по интересе Републике Српске.

- Бакир Изетбеговић могао је да ради шта хоће ,јер Иванићу није падало на памет да оспори било коју одлуку Предсједништва БиХ, иако је за то имао много прилика и разлога. Увјерен сам да за три године мандата, Иванић није урадио ни три добре ствари за Републику Српску - нагласио је Кошарац.

Он је додао да лекције институцијама Републике Српске нема право да држи политичар који није смио да сазове сједницу Предсједништва БиХ како би Бакиру Изетбеговићу у лице рекао да није сагласан са одлуком о покретању ревизије пресуде Међународног суда правде у случају против Србије.

- Због Иванићевог кукавичлука та одлука није институционално спријечена, баш као што није спријечено ни ванинстуционално и противзаконито дјеловање амбасадорке БиХ у Холандији која је неовлаштено отварала Иванићеву пошту. Ни Иванић, ни његов шеф дипломатије Игор Црнадак никада нису смјели да поднесу захтјев за смјену те амбасадорке - упозорио је Кошарац.

Он је изразио забринутост због све чешћих одлука и ставова Предсједништва и Министарства иностраних послова БиХ у вези са активирањем МАП-а и процесом приближавања БиХ НАТО-у, а које су у супротности са ставовима институција Републике Српске.

- Одлуке које доноси Иванић у Предсједништву и ставови које ових дана у Њујорку износи Црнадак нису у интересу Републике Српске, која се спрема да у Народној скупштини донесе документ о војној неутралности, идентичан оном који има Србија. Став институција Републике Српске у вези с овим питањем више је него јасан - нема испуњавања услова за активирање МАП-а и нема даљег кретања ка НАТО - закључио је Кошарац.

Извор: СРНА